Οι τρεις προϋποθέσεις για συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Οι τρεις προϋποθέσεις για συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία. Αυτό δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, όπου το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Όπως εξήγησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η διαδικασία για το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα γίνει με διαφανή διαδικασία. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.

H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

 

 Στα τέλη του έτους θα επανεξεταστούν οι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία

Η επανεξέταση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία πρόκειται να γίνει στα τέλη του έτους, δήλωσε απόψε από το Λουξεμβούργο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συζήτηση για το εάν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

 Αυτή η "ρήτρα επανεξέτασης" περιλαμβάνεται σε δύο σειρές κανονισμών που παραχωρούν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη δυνατότητα επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. "Έχουμε μια καλή πιθανότητα να καθορίσουμε τι λειτουργεί και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε αυτό το πλαίσιο", σχολίασε.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο λόγο του δημοσίου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο πλαίσιο της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή