«Ξεπερασμένη από τις εξελίξεις η έκθεση του ΔΝΤ»

«Ξεπερασμένη από τις εξελίξεις η έκθεση του ΔΝΤ»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα ασκεί η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τους στόχους, δεδομένης της καλής πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014. «Η έκθεση του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου 2014 παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, ενώ πολλές από τις προτάσεις πολιτικής που φαίνεται να προτείνει είχαν ήδη υλοποιηθεί και με το παραπάνω πριν καν δημοσιευτεί» σημειώνει η Alpha Bank και προσθέτει πως «όσον αφορά την ακραίως απαισιόδοξη θεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που φαίνεται να υιοθετείται σε ορισμένα κεφάλαια της έκθεσης, η απάντηση έχει ήδη δοθεί με την εντυπωσιακή εισροή στη χώρα επιχειρηματικών κεφαλαίων, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2014». Γενικότερα, η τράπεζα υποστηρίζει πως για πρώτη φορά από το 2009 η πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση «βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης». Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση της αποτελεσματικής υλοποίησης του ισχύοντος προγράμματος προσαρμογής και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «αποτελεί τον αναγκαίο μηχανισμό επανένταξης της Ελλάδος στην ομάδα των χωρών με εξαιρετικά αναβαθμισμένες προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έκθεση του Ταμείου, μεταξύ άλλων, η τράπεζα υποστηρίζει ότι «αντίθετα με τα όσα φαίνεται να θέλει να επιχειρηματολογήσει το ΔΝΤ, η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα όχι διότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, αλλά διότι αντίθετα ήταν πρωτοφανείς σε έκταση και βάθος και συνεπάγονταν την ανατροπή εκ θεμελίων του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας σε όλους τους τομείς της». Μάλιστα, το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο εφαρμόστηκαν, οδήγησαν στις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις για το κοινωνικό και για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή