Στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan για επαφές με Σαμαρά και επιχειρηματίες

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan για επαφές με Σαμαρά και επιχειρηματίες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase Τζέιμι Ντιμόν. Ο Αμερικανός τραπεζίτης θα συναντηθεί εκτός απροόπτου το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα θα παρακαθίσει σε γεύμα με Ελληνες τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Η παρουσία του Τζέιμι Ντιμόν στη χώρα εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησαν από πέρυσι με τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο ίδιος ο Ντιμόν πιστώνεται μεγάλο ποσοστό της επιτυχούς προσπάθειας της Αθήνας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, ενώ φέρεται να έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλλιέργεια έμπρακτου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας αυτής έλαβε χώρα στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου πέρυσι, οπότε και ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τόσο με τον ίδιο όσο και με σημαντικότατο αριθμό μεγάλων ξένων επενδυτικών ομίλων.

Εξάλλου, η JP Morgan Chase είναι η τράπεζα-ανάδοχος που ηγήθηκε του σχήματος των ξένων οίκων που συντόνισαν την επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές τον Απρίλιο με την πενταετή έκδοση αξίας 3 δισ. ευρώ, η οποία και υπερκαλύφθηκε συγκεντρώνοντας ενδιαφέρον από κεφάλαια συνολικού ύψους της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Η JP Morgan Chase συμμετείχε επίσης ως σύμβουλος και ανάδοχος και στις αυξήσεις κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα των Alpha Bank και Εurobank, όπως και ομολογιακών εκδόσεων ελληνικών ομίλων όπως ο Τιτάνας. Η δε χρηματιστηριακή της μονάδα καλύπτει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και μόλις τη Δευτέρα εξέδωσε έκθεση με την οποία αύξησε τις τιμές-στόχους για τις μετοχές της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη σύστασή της προς τους πελάτες της για θέσεις υψηλότερες των τυπικών (overweight) σε αυτές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Λεπτομέρεια που διαφεύγει των περισσοτέρων ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, η ελληνική καταγωγή του Τζέιμι Ντιμόν. Ο 58χρονος Ντιμόν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από ελληνικής καταγωγής γονείς. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, τραπεζίτης ο ίδιος, είναι αυτός που μετέτρεψε το επίθετο της οικογένειας από Παπαδημητρίου σε Ντιμόν όταν μετανάστευσε στην Αμερική.

Ο Ντιμόν θεωρείται ένας εκ των Αμερικανών τραπεζιτών που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευχέρεια πρόσβασης στον Λευκό Οίκο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκαλέσει τον Ντιμόν έναν εκ των ευφυέστερων τραπεζιτών και την JP Morgan Chase άριστα διαχειριζόμενη. Ο Ντιμόν είναι δεδηλωμένος υποστηρικτής των Δημοκρατικών και μεταξύ των χορηγών του κόμματος. Η διαδρομή του προς την κορυφή της μεγαλύτερης σε ενεργητικό αμερικανικής τράπεζας (2,416 τρισ. δολάρια) ξεκίνησε προ δεκαετίας, ενώ είχε προηγουμένως εργαστεί επί μακρόν στο πλευρό του Σάντι Βέιλ, ο οποίος πιστώνεται τη δημιουργία και γιγάντωση της Citigroup. Ο Τζέιμι Ντιμόν έχει αναδειχθεί πέντε χρονιές ως ένας εκ των 100 ισχυρότερων ανθρώπων διεθνώς από το περιοδικό Time.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή