ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Εκτιμά νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σύντομα

WSJ: Εκτιμά νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σύντομα

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%, πιστεύει ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Κατά την άποψη του κ. Σνάουτς, η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα – περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (επιπλέον απόδοση)- σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017 και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται τώρα να επανέλθει και πάλι στις αγορές σύντομα, μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο που προσέλκυσε πολλούς ενθουσιασμένους επενδυτές, και ότι μια έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή.

Υπάρχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις λόγοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

– Πρώτον, στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

– Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση ύψους 3 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 4,95% και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, διαπραγματεύεται με απόδοση 4,18%, σύμφωνα με το Tradeweb. Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα., οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο είχαν κέρδος από την επένδυσή τους (καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν μειώνονται οι αποδόσεις).

– Τρίτον, μετά την αναδιάρθρωση το 2012 ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισεκ. ευρώ, όταν η εγγύτερη λήξη τους μεταφέρθηκε στο 2013, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει το κενό αυτό με το πενταετές ομόλογο που ωριμάζει το 2019, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σαφές πως η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει και πάλι την καμπύλη για ομόλογα με μικρότερες διάρκειες.