ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο 5μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο 5μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου 2014, έναντι πρωτογενούς ελείμματος 1,6 δισ. ευρώ που είχει σημειωθεί πέρσι στο ίδιο διάστημα. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ στο πεντάμηνο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους κατέγραψαν πολύ μικρή μείωση απο τον Απρίλιο στον Μάιο του 2014.

Συγκεκριμένα, απο 5,2 δισ. που ήταν τον Απρίλιο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, υποχώρησαν στα 5,1 δισ. Ωστόσο, σε σχέση με τις αρχές του έτους, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες καθώς τον Δεκέμβριο του 2013 είχαν κλείσει στα 4,6 δισ. Να σημειωθεί επίσης ότι απο τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι το Δημόσιο παρείχε νέες εγγυήσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ στον Ιανουάριο-Μάιο 2014, ενώ στο ίδιο διάστημα είχαν καταπέσει εγγυήσεις ύψους 5,05 εκ. ευρώ.

Πάντως, συνολικά, οι εγγυ'ησεις του Δημοσίου υποχώρησαν στα 66,6 δισ, ευρώ στα τέλη Μαίου 2014, απο 76,1 δισ. ευρώ που ήταν πέρισυ τον Μάιο.

"Η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα…" ανακοινώθηκε απο το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρα.  "Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, σταδιακά, αποκαθίσταται. Ενώ και οι ενδείξεις που σηματοδοτούν μια επικείμενη έξοδό της από την ύφεση, εντός του τρέχοντος έτους, ενισχύονται, όλο και περισσότερο.
Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Αυτό επιβάλλει, σε όλους μας, συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες, θεσμικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας.

Σήμερα, δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις. Η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε, το ταχύτερο, οριστικά από την κρίση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων μας. Πολιτών, κοινωνίας, κράτους, δικαιοσύνης, πολιτικής και αγοράς. Όλοι μας πρέπει να προτάξουμε το ευρύ εμείς, έναντι του εγώ ή του υπο στενή έννοια εμείς. Να επιδείξουμε διάθεση για σύμμετρη συμμετοχή στις θυσίες και έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ωθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία σε έναν κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες".