Εμμεσο «κούρεμα» των δανείων από τον EFSF μέσω επαναγοράς

Εμμεσο «κούρεμα» των δανείων από τον EFSF μέσω επαναγοράς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα ιδέα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους εισήγαγε στη δημόσια συζήτηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ).

«Η λύση για την Ελλάδα απαιτεί τον συνδυασμό επέκτασης της διάρκειας δανεισμού και της μείωσης των επιτοκίων ώστε να μειωθεί περαιτέρω η σημερινή πραγματική αξία», δήλωσε ο κ. Μηταράκης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, ο ίδιος πρόσθεσε άλλη μία παράμετρο. «Ιδανικά δε, είναι αυτά τα δάνεια που έχουμε πάρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να μπουν στην αγορά».

Κατά τον κ. Μηταράκη, αυτό θα έδινε τη δυνατότητα «σε συνθήκες ευημερίας η Ελλάδα να τα επαναγοράσει στην πραγματική τους αξία» και με αυτό να «αποτελέσει το μεγαλύτερο “κούρεμα” που μπορεί να γίνει στο ελληνικό χρέος». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης υποστήριξε την ιδέα της περαιτέρω επιμήκυνσης του χρέους (έως και 70 έτη), καθώς και το σχέδιο να «κλειδώσουν» τα επιτόκια στα παρόντα χαμηλά επίπεδα. Ο βουλευτής και μέλος του τμήματος της οικονομίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι «απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και αποδέσμευση από το σύνολο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε., ΝΑΤΟ κ.λπ.) και μια αναγνώριση – διαγραφή του χρέους». 

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ. Κόλλιας, υποστήριξε πως «η τελική λύση θα αργήσει να έρθει» και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΑΕΠ, αφού, όπως σημείωσε, «αυτή η αναδιάρθρωση δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αν δεν ασχοληθούμε με το ΑΕΠ της χώρας». 

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Ν. Φίλιππας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παρεμβάσεων στο θέμα του χρέους, παρουσιάζοντας στοιχεία μελετών για την πορεία του συγκεκριμένου μεγέθους και για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή