Ξεκινούν τα κρίσιμα ραντεβού των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας με την τρόικα

Ξεκινούν τα κρίσιμα ραντεβού των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας με την τρόικα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο κ. Χαρδούβελης είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις χθες ενόψει της προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς για τις συζητήσεις, τόσο με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Οι συσκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί, με το οικονομικό επιτελείο αποφασισμένο να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκρούσει παρατηρήσεις τις τρόικας για καθυστερήσεις. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει και ποιο είναι τελικά το κόστος επί του προϋπολογισμού που προκαλείται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των ενστόλων, καθώς και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το όποιο κενό.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν έχουν συγκεκριμένη ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις αυτές που εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τους είναι να θέσουν όλα τα ζητήματα με έμφαση την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να συναντηθούν με τους υπουργούς που έχουν το πιο «βαρύ» πρόγραμμα, ώστε να διαμορφώσουν την ατζέντα του μεγάλου ελέγχου του Σεπτεμβρίου.

Αναμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι αυτό που αφορά τη βελτίωση της ρύθμισης για τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχει η τρόικα και με τον κ. Γ. Βρούτση αύριο στο υπουργείο Εργασίας. Παρόλο που έχουν διατυπωθεί πλείστα όσα σενάρια για ελληνικές διεκδικήσεις για 100 ή και 120 μηνιαίες δόσεις, οι επιτελείς του Εργασίας δεν τρέφουν μεγάλες αυταπάτες. Εκτιμούν ότι το πολύ να επιτευχθεί μια διόρθωση της υφιστάμενης ρύθμισης που θα διευρύνει το περιθώριο αποπληρωμής των εισφορών σε έως 72 μηνιαίες δόσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, μια ανάλογη διόρθωση θα συνοδεύεται και από μία μείωση στις προσαυξήσεις.

Στις συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας η τρόικα θα εξετάσει τον απολογισμό από το πώς υλοποιείται το νέο σύστημα για τις ομαδικές απολύσεις (από το ένα και μοναδικό παράδειγμα της Χαλυβουργίας), καθώς και την καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων από τα οποία ζητείται να εξοικονομηθεί ένα κονδύλι που θα ενισχύσει τη γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2015. Τα προνοιακά, άλλωστε, ήταν και αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια με υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο Εργασίας. Στα υπό εξέταση θέματα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Αλλαγές τις οποίες η ηγεσία του Εργασίας θα επιχειρήσει να παραπέμψει στον διάλογο με τα συνδικάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή