Γ. Ζανιάς: Οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη

Γ. Ζανιάς: Οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας, εξέφρασε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

Όπως είπε, η ρευστότητα των τραπεζών φτάνει τα όρια πριν από την κρίση: Πάνω από 50 δισ., γεγονός που «δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν ξανά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγχρηματοδοτούν με τα ευρωπαϊκά ταμεία πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έργα τους τελευταίους 4-5 μήνες».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών και με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. «Έχει βρεθεί λύση για συλλογή 35 δισ. και πιστεύω ότι οι τράπεζες ήδη διαθέτουν έμπειρες ομάδες για τη συλλογή των δανείων» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό και το νομικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων εκτός των δικαστηρίων.

Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Fitch Ratings από το Ην. Βασίλειο Ντάγκλας Ρένγουικ (Douglas Renwick) δήλωσε ότι «το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατοπιστεί σε υψηλή θέση χρέους, λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων από την εξαετή ύφεση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι υψηλό, οι ενδείξεις προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι περιορισμένες και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα». Αυτές, είπε ο κ. Ρένγουικ, είναι οι αιτίες οι οποίες κρατούν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ως προς τη δημοσιονομική παράμετρο, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται δραματική διαγραφή του επίσημου χρέους, παρά μία σταδιακή διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και πέραν των προγραμμάτων της τρόικας.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ξεκινώντας από την αφετηρία ότι το ελληνικό σύστημα υγείας «έπασχε από πλήθος στρεβλώσεων, όπως φαινόμενα σπατάλης, ανυπαρξία ελέγχων και έλλειψη μηχανισμών οδηγιών συνταγογράφησης», περιέγραψε από το βήμα του Economist τους βασικούς άξονες των αλλαγών, οι οποίες εφαρμόζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Νωρίτερα, σε τοποθέτησή του, υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις, τάχθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται, κυρίως, ιδιωτικές επενδύσεις. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και όχι ρητορική που να διώχνει τους επενδυτές, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, ενώ υπογράμμισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη της ανάπτυξης, με αρωγό το κράτος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Σταθάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου, η εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης και ο προσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κατεύθυνση πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας, θα είναι από τις βασικές οικονομικές επιλογές μας».

Υποστήριξε ότι το ελληνικό μνημόνιο ήταν το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε ποτέ και πρόσθεσε ότι η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και η μεγάλη αποεπένδυση των τελευταίων ετών οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση και ανεργία. Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια γη, διότι, όπως είπε, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την πώλησή της. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο των βασικών υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Φλόριδα της Ευρώπης», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος, ο οποίος μίλησε για πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία. Διαπιστώνοντας σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, προέτρεψε για πολιτικές επιλογές οι οποίες θα αναδομήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα αποφέρουν θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την πρόσβαση σε ρευστότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι, λόγω της δυστοκίας των τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν δυνατότητες στις αγορές κεφαλαίων.

Το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για συνέργεια με την Ελλάδα στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης των λιμενικών και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων ως ένα ενιαίο σύστημα logistics εξέφρασε ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για δυνητική υψηλή συνδρομή στην οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του μείζονος ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO», τόνισε ο κ. Γιακούνιν, ο οποίος μίλησε για «αναγκαία βήματα», με στόχο μία «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τομέα μεταφορών»: Επιβεβαίωση και παρουσίαση των σχεδίων για τη νέα σιδηροδρομική υποδομή, ευθυγράμμισή της με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αποσαφήνιση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων διαγραφής χρεών που συσσωρεύτηκαν, πριν από την ιδιωτικοποίηση, κ.ά.

Την ανάγκη για ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη προέκρινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ίδιος ζήλος που επιδεικνύεται στο δημοσιονομικό σκέλος χρειάζεται και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για ψυχολογική διαίρεση στο εσωτερικό της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, ο ευρωπαϊκός Νότος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Παρατήρησε, ωστόσο ότι παραμένουν κάποια «πολύ επικίνδυνα στερεότυπα» τόσο από το Βορρά προς το Νότο όσο και αντίστροφα. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, η οποία εξήλθε από την κρίση, χωρίς πρόγραμμα διάσωσης.

«Η ανάπτυξη είναι εθνικό ή ευρωπαϊκό θέμα;» Το συγκεκριμένο ερώτημα διατύπωσε ως βάση της συζήτησης, η οποία, κατά τη γνώμη του, οφείλει να διεξαχθεί στην Ευρωζώνη ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, o οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Χρειάζεται μία ενιαία αγορά και όχι 28 διαφορετικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, ως καθοριστικού αναπτυξιακού παράγοντα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να τεθεί στον πυρήνα της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή