ΕΣΕΕ: Κλειστά τα καταστήματα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Ιουλίου

ΕΣΕΕ: Κλειστά τα καταστήματα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Ιουλίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεθαύριο Κυριακή, 13 Ιουλίου, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Βεβαίως, η απόφαση δεν αφορά τις αλυσίδες, οι οποίες εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου για την πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ κατέληξε χθες σε έναν δεκάλογο πρωτοβουλιών, με στόχο την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης. Οι κύριες πρωτοβουλίες είναι οι ακόλουθες:

• Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης και ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της ισχύος της.

• Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο και στους τοπικούς Μητροπολίτες. Επιπλέον, θα γίνουν συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και με τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά και με τους τοπικούς βουλευτές.

• Δημιουργία της «Εθνικής Συμμαχίας για το Εμπόριο» σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΟΙΥΕ, τοπικά Επιμελητήρια και λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς. Στο ίδιο πλαίσιο θα αναζητηθεί συνεργασία και με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

• Ενημέρωση των πολιτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης. Η ενημέρωση θα γίνει μέσω αφισών και καταχωρίσεων στα ΜΜΕ.

• Προτροπή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές της υπουργικής απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν από την υπογραφή της.

Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 2,2% (κατά μέσο όρο) το εξάμηνο Νοέμβριος 2013 – Απρίλιος 2014 σε σύγκριση με το εξάμηνο Νοέμβριος 2012 – Απρίλιος 2013. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2014 ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, στο ίδιο διάστημα δεν έχει αυξηθεί ούτε η απασχόληση στο εμπόριο. Το 4ο τρίμηνο του 2013, στη διάρκεια του οποίου τα καταστήματα λειτούργησαν τρεις Κυριακές, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο (λιανικό, χονδρικό και εμπόριο αυτοκινήτων) ήταν 616.400 άτομα, έναντι 631.700 ατόμων το γ΄ τρίμηνο του 2013. Το α΄ τρίμηνο, πάντως, του 2014 ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο ήταν 621.100 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή