Οι επόμενες κινήσεις για τη διαχείριση του χρέους και την έξοδο στις αγορές

Οι επόμενες κινήσεις για τη διαχείριση του χρέους και την έξοδο στις αγορές

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμα έχει το οικονομικό επιτελείο τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας στις αγορές. Μετά την έκδοση των 3ετών ομολόγων και παρά την αναταραχή που έχει ξεσπάσει λόγω της Πορτογαλίας, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή το πλάνο των επόμενων κινήσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τη σταδιακή ενίσχυση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές.

Οι επαφές με επενδυτές είναι συνεχείς, ενώ και η τρόικα έχει δώσει το «πράσινο φως» στα σχέδια αυτά. Οπως αναφέρουν στελέχη της, το πώς θα χειριστεί η χώρα το θέμα των αγορών «είναι απόφαση της κυβέρνησης, η οποία απλώς μας ενημερώνει για τις κινήσεις της». Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο της ανταλλαγής των εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες με 5ετή ομόλογα που εξέδωσε το Δημόσιο τον Απρίλιο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΟΔΔΗΧ να ανοίξει ξανά την έκδοση αυτή και να διαθέσει στις τράπεζες νέα ομόλογα.

2. Να πραγματοποιηθεί μία νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, αλλά μεγαλύτερης της συνηθισμένης διάρκειας. Στόχος είναι να εκδοθούν γραμμάτια 18μηνης διάρκειας, τα οποία θα αποτελέσουν εκτός από εργαλείο ρευστότητας και ένα εργαλείο «μέτρησης» του πιστωτικού κινδύνου της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ενδιαφέρον των επενδυτών για τέτοιας διάρκειας ελληνικούς τίτλους είναι έντονο και εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν. Το ποσό μιας τέτοιας έκδοσης δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, καθώς σκοπός δεν είναι τόσο η άντληση κεφαλαίων, όσο η δημιουργία μιας ακόμα διάρκειας στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων.

3. Να ανοίξει εκ νέου το 3ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε αυτή την εβδομάδα. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι επενδυτές δεν φοβήθηκαν την ελληνική έκδοση, αλλά τις εξελίξεις με την Πορτογαλία και γι’ αυτό οι προσφορές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρούν ότι όταν καταλαγιάσει η σκόνη που σήκωσε η Πορτογαλία, είναι εφικτό να ξανανοίξουν το βιβλίο προσφορών για το ίδιο ομόλογο, ώστε να συμμετάσχουν και εκείνοι που δείλιασαν αυτή τη φορά.

4. Η δημοπρασία νέων 7ετών ομολόγων. Είναι το επόμενο βήμα, μετά την έκδοση των 5ετών και 3ετών ομολόγων που έλειπαν από την αγορά.

5. Η έκδοση νέων 10ετών ομολόγων. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τίτλων 10ετή ελληνικά ομόλογα, αλλά πρόκειται για παλαιούς τίτλους. Τελευταίο βήμα στη διαμόρφωση της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων είναι η διάθεση νέων 10ετών τίτλων που θα αποτυπώνουν με καλύτερο τρόπο το τι πραγματικά θεωρούν οι επενδυτές για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να καθυστερήσουν πολύ τις πρώτες τρεις κινήσεις. Τώρα που η Ελλάδα έχει δύο θετικές εκδόσεις (μία πολύ επιτυχημένη και μία δεύτερη που τηρουμένων των συνθηκών στις αγορές ελέω Πορτογαλίας εξελίχθηκε ομαλά), επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η χώρα να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο θα μπορούσε να προχωράει σε μία από τις παραπάνω κινήσεις, αν και η έκδοση 7ετών και 10ετών ομολόγων είναι σχέδια που θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Αλλωστε, εάν δεν το πράξει τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί η πλήρης επιστροφή της χώρας στις αγορές. Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, μόνο με προσεκτικά και σταδιακά βήματα μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος της πλήρους και μόνιμης επιστροφής της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της.

Πάντως, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο εκτελεί με συνέπεια το πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Την ερχόμενη Τρίτη, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει 2 δισ. ευρώ συνολικά από τις κανονικές και τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων που λήγουν την Παρασκευή.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν πόλο έλξης ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες στις τελευταίες 5 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, το ποσοστό των επενδυτών από το εξωτερικό κινείται πέριξ του 50% της εκάστοτε έκδοσης γραμματίων. Με τον τρόπο αυτό «ελαφρύνονται» και οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών που μέχρι πριν από 4 μήνες απορροφούσαν σχεδόν ολόκληρο το ποσό των εν λόγω εκδόσεων.

Το ζητούμενο στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων της ερχόμενης Τρίτης είναι το πώς θα κινηθεί το επιτόκιό τους. Στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση του Ιουνίου, το επιτόκιο των τρίμηνων γραμματίων είχε υποχωρήσει κάτω του 2% για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης και είχε διαμορφωθεί στο 1,80%. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η αναταραχή που προκάλεσε η Πορτογαλία στις αγορές την εβδομάδα που πέρασε θα καταλαγιάσει και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δεν θα επιδεινωθούν.

Πάντως, χθες διεφάνη ότι το πρόβλημα που ξεκίνησε από την Πορτογαλία τίθεται υπό σχετικό έλεγχο. Η απόδοση των ελληνικών 5ετών ομολόγων μειώθηκε ελαφρώς από τα επίπεδα του 4,35% που ήταν την Πέμπτη, σε εκείνα του 4,22% προκαλώντας αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για τη συνέχεια.

Ποιοι επενδυτές αγόρασαν τα 3ετή ομόλογα

Σε επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα με πρόθεση να τα διακρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος των νέων 3ετών τίτλων που εξέδωσε η Ελλάδα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το 1,5 δισ. ευρώ που άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα 975 εκατ. ευρώ (ή το 65%) κατέληξε σε μακροπρόθεσμους επενδυτές και συγκεκριμένα σε διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, κεντρικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά Ταμεία. Επίσης, το 20% ή τα 300 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν από τράπεζες, ενώ οι επενδυτές με μόχλευση (hedge funds) πήραν περίπου το 15% ή 225 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της νέας ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου, το 70% (1,05 δισ. ευρώ) κατέληξε σε χαρτοφυλάκια επενδυτών με βάση την Ευρώπη (πλην Ηνωμένου Βασιλείου), το 17% (255 εκατ. ευρώ) σε επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα 195 εκατ. ευρώ (13%) σε επενδυτές από άλλες χώρες.

Το νέο ομόλογο «θέτει ένα μέσο σημείο 3ετίας στην καμπύλη απόδοσης των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), το οποίο συμπληρώνει την υφιστάμενη σειρά απόδοσης των ΟΕΔ και του 5ετούς ΟΕΔ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα και καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση σε επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή