Eurobank: Οι βασικές προτεραιότητες για την ελάφρυνση του χρέους

Eurobank: Οι βασικές προτεραιότητες για την ελάφρυνση του χρέους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μείωση της αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank. Το κρίσιμο ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει η σχετική ανάλυση είναι ποιοι είναι εκείνοι οι εγχώριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση των αγορών, οι οποίες, όπως σημειώνει, παραμένουν επιφυλακτικές σε σχέση με την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Η ανάλυση της Eurobank αναδεικνύει μεταξύ αυτών την πολιτική σταθερότητα, στον βαθμό που το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών έπειτα από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον θα έχει επιπτώσεις και στους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της αβεβαιότητας που θα δημιουργηθεί στη μεταβατική περίοδο. Βασικός παράγοντας που επηρεάζει επίσης τη στάση των αγορών είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης για τα επόμενα έτη χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών, αν και δεν είναι ακατόρθωτη, απαιτεί, όπως σημειώνει, ορθή εφαρμογή των δράσεων τόσο όσον αφορά τα έσοδα όσο και τα έξοδα του προϋπολογισμού. Ειδάλλως η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας αποσταθεροποίησης στην πορεία του δημόσιου χρέους, είναι πιθανό να αναγκαστεί να καταφύγει σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα ακόμη κι αν αυτά περιγράφονται ως μη επιθυμητά στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις δράσεις που ανακοίνωσε στο πρόσφατο συνέδριο του Economist ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης για την ενίσχυση των εσόδων, στις οποίες περιλαμβάνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών σε πραγματικό χρόνο με τις ΔΟΥ, τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, η καλύτερη στοχοθέτηση όσον αφορά την εισπραξιμότητα των φόρων, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με φορολογικούς ελέγχους κ.τ.λ.

Οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν ότι ήδη μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν περικοπές μισθών συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών προκαλούν σημαντικούς προβληματισμούς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2014 και τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η όποια πιθανολογούμενη αλλαγή στους συντελεστές φορολογίας ή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αναγκαίο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να μην επιβαρύνει τόσο τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 όσο και το ήδη γνωστό δημοσιονομικό κενό του 2015.

Εξίσου σημαντικό παράγοντα θεωρεί, τέλος, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, ώστε μεσοπρόθεσμα να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Η Eurobank επισημαίνει ως πολύ ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων τη συνέχιση της μείωσης των εξαγωγών αγαθών. Η μείωση αποδίδεται, πέρα από παράγοντες όπως η δυσκολία πρόσβασης σε εξαγωγικές πιστώσεις ή ο χαμηλός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, και στις χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντος, αλλά και στην ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας γενικότερα (π.χ., τη συνέχιση του προγράμματος της κινητικότητας, τη βελτίωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, την αποφυγή κατάχρησης του δικαιώματος στην απεργία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή