Μείωση φόρων αν ικανοποιηθεί ο στόχος των εσόδων

Μείωση φόρων αν ικανοποιηθεί ο στόχος των εσόδων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργώντας την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο πως φέτος θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ύψους 1,5% του ΑΕΠ (2,8 δισ. ευρώ). Κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις, αν και δεν λείπουν οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό όπως αυτές που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των ενστόλων, πανεπιστημιακών κ.λπ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταγραφεί υπεραπόδοση στους στόχους των εσόδων ή θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν χθες πως δεν αποκλείεται –εάν οι φορολογούμενοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του δεύτερου εξαμήνου– να επιτευχθεί ακόμα υψηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος και να προσεγγίσει εκείνον που έχει περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 και ο οποίος θέτει τον πήχυ στο 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ).

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για 3η χρονιά, επιτυγχάνονται», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και πρόσθεσε πως «δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα 635 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε υπέρβαση έναντι του στόχου της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν κατά 166 εκατ. ευρώ καλύτερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ τα φορολογικά έσοδα στο εξάμηνο ξεπέρασαν τους στόχους κατά 211 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων, διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 600 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου η εικόνα της πορείας των εσόδων είναι καλή και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το ίδιο διάστημα του 2013.

Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν αισθητά συγκρατημένες (943 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τον στόχο. Και αυτό επετεύχθη παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έχουν ήδη χορηγηθεί επιπλέον 31 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης (σύνολο 110 εκατ. ευρώ), επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων (σύνολο 50 εκατ. ευρώ), επιπλέον 54 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, 50 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών και 247 εκατ. ευρώ για διανομή «κοινωνικού μερίσματος».

Επίσης, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Πάντως, υπάρχουν και «τρύπες» που θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως οι αλλαγές στην εισοδηματική πολιτική από τις δικαστικές αποφάσεις για ενστόλους, πανεπιστημιακούς κ.ά. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες πως θα υπάρξει από φέτος συνολική λύση για όλες τις περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή