Η επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της κ. Αν. Σακελλαρίου

Η επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της κ. Αν. Σακελλαρίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτενές αφιέρωμα στην επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Αναστασία Σακελλαρίου, φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg κάνοντας λόγο για τον άνθρωπο που βρίσκεται «στην καρδιά των προσπαθειών αναβίωσης της χώρας». «Ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των 50 δισ. ευρώ, η κ. Σακελλαρίου εκμεταλλεύεται τη δεκαετή και πλέον τραπεζική της πείρα για να καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε μία υγιή κατάσταση», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Εχοντας πίσω της τραπεζική εμπειρία από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη επιδιώκει να επαναφέρει τα πράγματα σε μια κανονικότητα. Η δουλειά της είναι να ξαναφέρει υγεία στις ελληνικές τράπεζες που επλήγησαν από τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που είδε η Ευρώπη», αναφέρει το Bloomberg. Μια ένδειξη της επιτυχίας της είναι το γεγονός πως μέσα στη χρονιά οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό συνεισέφεραν επενδυτές όπως η Fidelity, η BlackRock και η Paulson & Co. «Μπόρεσε να αντιληφθεί ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ενδιαφερόταν περισσότερο από τους Ελληνες επενδυτές», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο οποίος γνώρισε την Αναστασία Σακελλαρίου όταν δούλευαν και οι δύο στην Credit Suisse. «Κατάφερε να πείσει τους ξένους επενδυτές να ενδιαφερθούν για την ελληνική… ιστορία, περισσότερο από τους ντόπιους», συμπλήρωσε.

«Πάντα αναρωτιόμουν αν γυρνώντας στην Ελλάδα θα έβρισκα κάτι ενδιαφέρον και με πρόκληση, για να κάνω. Το βρήκα!» ανέφερε η ίδια στο πρακτορείο, η οποία μιλώντας για τη ζωή της, δήλωσε πως από τα 14 της χρόνια, όταν βρέθηκε σε ένα summer school στην Αγγλία, ερωτεύθηκε τη χώρα και ήξερε πως ήθελε να σπουδάσει στο εξωτερικό. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο και στη συνέχεια σπούδασε στα πανεπιστήμια του Warwick και του Reading στη Βρετανία.

Η πρώτη της δουλειά ήταν στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής στην Deutsche Bank στο Λονδίνο. Αργότερα μετέβη στη Wall Street όπου εργάστηκε για τους Salomon Bros, για να επιστρέψει στο Λονδίνο το 2000, για να εργαστεί στην Credit Suisse. «Ανέβηκε τα σκαλιά και έγινε από αντιπρόεδρος, γενική διευθύντρια στο Global Markets Solutions Group για τις περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής όπου δούλευε με πελάτες στην αναδιάρθρωση χρεών», σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η ίδια η Αναστασία Σακελλαρίου αναφέρει ότι εκεί έμαθε τη διαχείριση κρίσεων που θα τη βοηθούσε στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την τριμηνιαία οικονομική κατάσταση του ΤΧΣ που έληξε στο τέλος Μαρτίου 2014, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1,445 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των θετικών αποτιμήσεων του μετοχικού χαρτοφυλακίου και την αρνητική επίπτωση της αύξησης των αποτιμήσεων των warrants. Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ, κυρίως από τα ομόλογα από το EFSF. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου ανήλθαν στα 533 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση κατά 489 εκατ. ευρώ λόγω των ανακτήσεων από τις εκκαθαρίσεις προβληματικών στοιχείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων του ΤΧΣ, καθαρό από δεδουλευμένους τόκους, ανήλθε στα 10,933 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή