Εως τις 26 Σεπτεμβρίου η δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς πρόστιμα

Εως τις 26 Σεπτεμβρίου η δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς πρόστιμα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς πρόστιμα, για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται στα 650 ή 1.000 ευρώ ετησίως αντίστοιχα.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έως τις 26 Σεπτεμβρίου οι επιτηδευματίες που σταμάτησαν να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώνουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους. Εφόσον περάσει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το πράξουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους και εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, να υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή του γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ, που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας.

Οσοι αποφασίσουν να διατηρήσουν ενεργά τα βιβλία τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει μέχρι και την 26η Σεπτεμβρίου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011. Εφόσον δεν το κάνει, τότε θα χάσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών και θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η διακοπή των εργασιών γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή