«Μείζον πρόβλημα οι πολιτικές παρεμβάσεις»

«Μείζον πρόβλημα οι πολιτικές παρεμβάσεις»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων έδειξε ότι κάθε προσπάθεια περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας υπουργών να παρεμβαίνουν αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια» αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του. Ασκώντας έντονη κριτική στη δυνατότητα παρεμβάσεων των πολιτικών στη φορολογική διοίκηση και υπονοώντας ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, το ΓΠΚ σημειώνει πως «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι όμως τόσο η ποιότητα των νέων κανόνων, όσο η εφαρμογή τους». Επίσης, η απομάκρυνση του ΓΓΔΕ, Χ. Θεοχάρη, «μας υπενθύμισε, μαζί με άλλα φαινόμενα, ότι η χώρα πάσχει από επίμονη θεσμική αστάθεια» υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Βουλής.

Η σύσταση της εν λόγω Γενικής Γραμματείας και η επιλογή μόνιμου προϊσταμένου της με τις γνωστές αρμοδιότητες, ήταν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να περιορισθεί ο κομματικός έλεγχος των φορολογικών μηχανισμών του κράτους. Μάλιστα, είχε αποτελέσει μια από τις πολλές θεσμικές καινοτομίες που επιχειρούνται στη χώρα υπό την πίεση της τρόικας, ενώ ήταν και προαπαιτούμενη δράση για να καταβληθούν δόσεις της δεύτερης δανειακής σύμβασης. «Ο γ.γ. ανέλαβε έπειτα από πολλές καθυστερήσεις την 1.1.2013 με πενταετή θητεία. Ο ρόλος του δεν ήταν να νομοθετεί, αλλά να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική όπως αποτυπώνεται στους νόμους» επισημαίνει το ΓΠΚ και προσθέτει πως «με την ίδρυση της Γραμματείας (και άλλες θεσμικές αλλαγές) πήγαινε τουλάχιστον να κλείσει η πόρτα για πολιτικές επιρροές στο στάδιο της εφαρμογής των νόμων που τροφοδοτούσαν, μαζί με τις συνεχείς αλλαγές των ίδιων των φορολογικών νόμων, μια κατάσταση συνεχούς ρευστότητας στο φορολογικό σύστημα».

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο κ. Θεοχάρης πέτυχε τους στόχους που του είχαν καθορισθεί», αλλά παρόλα αυτά ο κ. Θεοχάρης αποχώρησε από τα καθήκοντά του. «Το θεσμικό μας πρόβλημα είναι μείζον» σημειώνει το Γραφείο της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή