Προσφυγή εμπόρων και εργαζομένων για τις Κυριακές

Προσφυγή εμπόρων και εργαζομένων για τις Κυριακές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε λόγους για την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας προβάλλονται στην προσφυγή που κατέθεσαν από κοινού η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

1. Υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διάταξης του νόμου. Η εξουσιοδοτική διάταξη ορίζει ότι με Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν 3 τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα ισχύσει πλήρης απελευθέρωση, όμως τελικά ορίστηκαν 10 περιοχές.

2. Εξάντληση της προθεσμίας που θέτει ο νόμος. Η Υπουργική Απόφαση υπεγράφη μεν στις 7 Ιουλίου αλλά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Ιουλίου 2014, άρα εκπρόθεσμα.

3. Φύση της Υπουργικής Απόφασης – Διαβούλευση. Η Υπουργική Απόφαση αφορά μία ευρύτερη ομάδα διοικουμένων, η οποία όμως οριοθετείται, οπότε απαιτεί ειδική αιτιολόγηση. Τέτοια δεν υπάρχει, ούτε η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την καλύπτει.

4. Η υπουργική απόφαση αντίκειται στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 94/104/1993 με τις οποίες καθιερώνεται η Κυριακή ως ημέρα αργίας και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση των εργαζομένων. Παραβιάζει αρχές του Συντάγματος όπως είναι η υποχρέωση του κράτους για την προστασία της οικογένειας (άρθρο 21), της θρησκευτικής ελευθερίας και της άσκησης του δικαιώματος κατά την καθιερωμένη αργία της Κυριακής (άρθρο 13), της ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την απαγόρευση του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρα 5 και 22).

5. Βλάβη των μικρομεσαίων εμπόρων. Οι έμποροι που ανοίγουν το κάνουν με δυσβάστακτο κόστος της προσωπικής τους ζωής και άρα υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή