Κατάργηση φόρων υπέρ επικουρικών Ταμείων

Κατάργηση φόρων υπέρ επικουρικών Ταμείων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση άλλων τριών φόρων υπέρ των επικουρικών Ταμείων προχωράει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες. Εφόσον οι εν λόγω διατάξεις υπερψηφιστούν, τότε θα έχει εκπληρωθεί ένα ακόμα από τα έξι συνολικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται οι εξής φόροι υπέρ τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας:

1. Η κράτηση 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), επί του αντιτίμου των προμηθειών, έργων ή υπηρεσιών που παρέχονται στο Δημόσιο και τις εν γένει υπηρεσίες του, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και στα ειδικά Ταμεία. Να σημειωθεί πως την υποχρέωση καταβολής της συγκεκριμένης κράτησης έναντι του ΜΤΠΥ είχε ο προμηθευτής, ο εργολάβος, ο παρέχων υπηρεσίες και ο εκμισθωτής.

2. Η συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων ΕΛΠΦΠΤΤ, στο ΤΕΑΔΥ.

3. Ο πόρος από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών, καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από μετατροπές ποινών. Και στις δύο περιπτώσεις το 92% των πόρων καταβάλλεται, μεταξύ άλλων, κατά 25% στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων, κατά 4,5% στο Ταμείο Νομικών, κατά 0,25% στον ΟΓΑ και κατά επίσης 0,25% στον ΟΑΕΕ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό καταβάλλονται και σε άλλα Ταμεία.

Με την κατάργηση και αυτών των φόρων υπέρ τρίτων που στηρίζουν οικονομικά τα επικουρικά Ταμεία, ουσιαστικά καταργείται το σύνολο των φόρων αυτών για τα συγκεκριμένα Ταμεία. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο (όταν είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα) είχε ψηφιστεί η κατάργηση άλλων 24 φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούσαν επικουρικά Ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή