ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη 0,6% το 2014

kepe-anaptyxi-0-6-to-2014-2037729

Ρυθμό ανάπτυξης 0,6% προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για φέτος, ενώ σε θετικό πρόσημο θα περάσει η μεταβολή του ΑΕΠ από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,6%.

«Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση του ΚΕΠΕ ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος μετάβασης από την μακροχρόνια ύφεση, που είχε διάρκεια έξι έτη, σε καθεστώς ανάπτυξης», αναφέρει το Κέντρο στο ενημερωτικό του δελτίο και υποστηρίζει πως «η επιβεβαίωση της εκτίμησης έναρξης περιόδου ανάπτυξης για την Ελλάδα εντός του 2014 αντανακλά τις συνθήκες σταθεροποίησης που επικρατούν στην ελληνική οικονομία».

Οι συνθήκες αυτές απορρέουν κατά τους οικονομολόγους του ΚΕΠΕ «κυρίως από τη σταδιακή εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την υλοποίηση μιας σειράς καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την προοδευτική ομαλοποίηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου».