Την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα επιδιώκει η κυβέρνηση

Την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα επιδιώκει η κυβέρνηση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τρόπους με τους οποίους θα αυξηθεί η κίνηση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων αναζητεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των συνθηκών για τους ελληνικούς τίτλους. Μετά τις εκδόσεις των 5ετών και 3ετών ομολόγων, το οικονομικό επιτελείο θέλει να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα στη δευτερογενή αγορά, που θα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των νέων ομολογιακών εκδόσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα πρέπει να συντρέξουν δύο παράγοντες για να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον:

1. Να συνεχίσει η Ελλάδα την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Οσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και ιδίως όσο η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, τόσο οι επενδυτές θα δείχνουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή, θα αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και γενικότερα θα συμμετάσχουν με μεγαλύτερη ένταση στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων.

2. Να ενταχθούν στο «παιχνίδι» και οι ελληνικές τράπεζες. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας αυτή την περίοδο είναι ότι οι πορτογαλικές τράπεζες μπορούν να στηρίξουν τα πορτογαλικά ομόλογα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν το αντίστοιχο. Γι’ αυτό –εξηγούν αναλυτές– και η αναταραχή στην Πορτογαλία με την Banco Espirito Santo δεν «βούλιαξε» τα ομόλογα της χώρας.

Στα επόμενα βήματα του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις αγορές περιλαμβάνεται η έκδοση νέων ομολόγων 7ετούς ομολόγου, καθώς και η επανέκδοση των 5ετών (ή και των 3ετών) ομολόγων με σκοπό να ανταλλαγούν οι τίτλοι αυτοί με έντοκα γραμμάτια που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες.

Πέραν αυτών, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες είναι η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αύγουστος θα είναι ένας αρκετά «στρεσαρισμένος» μήνας. Οπως είναι γνωστό εντός του Αυγούστου υπάρχουν υποχρεώσεις 6,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πρέπει να εξοφληθεί στις 20 Αυγούστου που λήγουν ομόλογα ύψους 3,9 δισ ευρώ τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν οι πηγές εσόδων που θα καλύψουν το σύνολο των υποχρεώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

1. Η χρήση του εργαλείου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους φορείς του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα αξιοποιηθούν περί τα 4 δισ. ευρώ.

2. Η αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να χρησιμοποιεί μέρος του αποθεματικού αυτού αναλόγως με τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι άμεσα θα καλύπτει το ποσό που έχει χρησιμοποιήσει.

3. Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη δεύτερη υποδόση του καλοκαιριού. Δεδομένου ότι θα υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, αναμένεται άμεσα το Euroworking Group να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν πως δεν θα προκύψει πρόβλημα εντός Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον περάσει ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, τότε το κράτος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικό ταμειακό πρόβλημα μέχρι τα τέλη του έτους. Στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις που καλείται να εξυπηρετήσει ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ και δεν ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή