Αργεντινή, εμπάργκο ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και κατάρρευση BES βύθισαν το Χ.Α.

Αργεντινή, εμπάργκο ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και κατάρρευση BES βύθισαν το Χ.Α.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί από τη χρεοκοπία της Αργεντινής, την πιθανότητα εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και την οικονομική κατάρρευση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo (BES) βύθισαν το ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχασε περισσότερο από 5% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις του Ιουλίου. Η κακή εικόνα των συναλλαγών στις 4 πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας διατηρήθηκε και την Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να παραμένει σε αρνητική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Nωχελικό ήταν το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας μετά την ισχυρή άνοδο (3,27%) της τελευταίας Παρασκευής του Ιουλίου. Η απουσία αγοραστών επιβεβαιώνεται και από την καθαρή αξία των συναλλαγών που ανήλθε στα 63,1 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε οριακά 0,11% και διαμορφώθηκε στις 1.213,31 μονάδες.

Την Τρίτη εκδηλώθηκε κύμα ρευστοποιήσεων για τις 4 συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράψει πτώση 1,43%, διολισθαίνοντας στις 1.195,96 μονάδες. Στα στατιστικά στοιχεία της συνεδρίασης, η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,690 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια αξίας 12,84 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες (-4,22%) και έκλεισε στα 1,590 ευρώ και ακολούθησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που κατέγραψε πτώση 2,33% και έκλεισε στα 2,510 ευρώ. Η θερινή ραστώνη δεν επιτρέπει στη χρηματιστηριακή αγορά να αποκτήσει κατεύθυνση. Για άλλη μία συνεδρίαση την προηγούμενη Τετάρτη ο καθαρός όγκος συναλλαγών παρέμεινε χαμηλότερα των 60 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ έχουν αφαιρεθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Την Τετάρτη ο γενικός δείκτης υπέστη οριακές απώλειες 0,10% και διολίσθησε στις 1.194,78 μονάδες. Η μεικτή αξία των συναλλαγών έφθασε τα 74,411 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα αφορούσαν κεφάλαια ύψους 15,83 εκατ. ευρώ. Με συνολικές απώλειες 3,74% αποχαιρέτησε τον Ιούλιο η χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας πτώση στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα. Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών επιδεινώθηκε την Πέμπτη από τη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής, την οικονομική κατάρρευση της πορτογαλικής τράπεζας Bank Espirito Santo αλλά και την ασθμαίνουσα αγορά που δείχνει αδύναμη να αντιδράσει όσο περιορίζονται τα φρέσκα κεφάλαια.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υπέστη απώλειες 2,16% και διολίσθησε στις 1.169,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,438 εκατ. ευρώ. Η πτώση διευρύνθηκε την Παρασκευή, αφού το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος λόγω των εξελίξεων στην Αργεντινή. Ωστόσο, οι συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων παρέμειναν ιδιαίτερα υποτονικές, ενδεικτικό στοιχείο της επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Ταυτόχρονα, στο εγχώριο μέτωπο, το μείζον θέμα για την κυβέρνηση παραμένει ο σχεδιασμός της λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s). Ωστόσο, προτεραιότητα έχουν οι υπερδανεισμένοι κλάδοι των εισηγμένων επιχειρήσεων, όπως είναι η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο κλάδος ξυλείας, τα διαγνωστικά κέντρα και το λιανεμπόριο.

Το Χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά και τον Ιούλιο συμπληρώνοντας τον 4ο μήνα συνεχούς πτώσης. Η αγορά έχει χάσει την κατεύθυνσή της αφού αδυνατεί να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια. Ετσι, καταγράφεται μία μονομέρεια για τις 4 συστημικές τράπεζες και μία μικρή ομάδα τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης που απορροφούν καθημερινά το 90% των συναλλαγών. Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο άνοιξε μεταξύ των χρηματιστών και της κυβέρνησης αναφορικά με τη δήλωση «πόθεν έσχες». Οι χρηματιστές δεν δέχονται να καταθέτουν «πόθεν έσχες» οι ιδιοκτήτες ΕΠΕΥ, γιατί, όπως λένε, δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή