Η μεγάλη ζήτηση, «όπλο» των Ελλήνων ξενοδόχων

Η μεγάλη ζήτηση, «όπλο» των Ελλήνων ξενοδόχων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «όπλο» τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στις ξένες αγορές για διακοπές στη χώρα μας κατά τη φετινή σεζόν, οι Ελληνες ξενοδόχοι επιχειρούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν σε κρατήσεις από την κατάρρευση των ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών φορέων, ήδη εισέρχονται στα συστήματα των ξενοδοχείων κρατήσεις από άλλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Ρωσίας, αλλά και από οργανισμούς στις παραδοσιακές αγορές μας, όπως είναι η Γερμανία και η Αγγλία.

Οι πτωχεύσεις στη Ρωσία για φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου με το ταξιδιωτικό γραφείο Neva και συνεχίστηκαν με άλλα πέντε γραφεία (Windrose World, Expo Tour, Labirint, IntAer και Νordic Star) έως τις 6 Αυγούστου. H περίπτωση του Labirint ήταν αυτή που προκάλεσε τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Και αυτό, γιατί τη στιγμή της πτώχευσης του γραφείου το περασμένο Σάββατο, περί τους 27.000 τουρίστες βρίσκονταν στο εξωτερικό, έχοντας κλείσει πακέτα με το συγκεκριμένο γραφείο, εκ των οποίων 8.000 με 10.000 στην Ελλάδα. Οι φορείς του τουρισμού και η ελληνική τουριστική ηγεσία κινητοποιήθηκαν άμεσα στην κατεύθυνση να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διαμονή των Ρώσων έως ότου επαναπατριστούν στη χώρα τους, μία διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Συντηρητικές εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων της χώρας ανεβάζουν το ύψος των ενδεχόμενων -αν δεν δοθούν αποζημιώσεις- οικονομικών απωλειών μόνο για τα ελληνικά ξενοδοχεία ως αποτέλεσμα της πτώχευσης του Labirint σε 5 εκατ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται παλαιότερες ανεξόφλητες οφειλές ή μελλοντικές υποχρεώσεις του προς συνεργαζόμενα ελληνικά ξενοδοχεία.

Πάντως, προτού ακόμη αναστείλουν τη δραστηριότητά τους τα ρωσικά γραφεία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων από τη Ρωσία εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην αγορά λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, των κυρώσεων της Ε.Ε. και των αντιποίνων του Κρεμλίνου. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι ο κύκλος των πτωχεύσεων στη ρωσική αγορά δεν έχει κλείσει. Επίσης, θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο με βάσει τα σημερινά δεδομένα να αναμένει ο ελληνικός προορισμός ανάκαμψη της αγοράς από το 2015. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα συμβόλαια για την επόμενη τουριστική σεζόν με τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία θα υπογραφούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, οπότε υπάρχει μέχρι τότε χρόνος για επανεκτίμηση της κατάστασης.

«Μαύρη» λίστα

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μία «μαύρη» λίστα με τις επιχειρήσεις που φέρθηκαν άσχημα στους Ρώσους, οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό έχοντας κλείσει πακέτα με τους πτωχευμένους οργανισμούς. Παράλληλα, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα ταξίδια, ενώ διέταξε και διενεργείται εισαγγελική έρευνα για τις πτωχεύσεις των πέντε γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή