ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

189.572 νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα το επτάμηνο

189-572-nees-theseis-ston-idiotiko-tomea-to-eptamino-2038875

Κατά 13.275 θέσεις εργασίας υπερτερούν οι προσλήψεις έναντι των απολύσεων τον Ιούλιο, 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ίδιο σύστημα, το οποίο καταγράφει ψηφιακά τις ροές της μισθωτής απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε κλάδο της οικονομίας, σε επίπεδο επταμήνου (Ιανουαρίου-Ιουλίου), το 2014 δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, που πρόκειται για επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (91.611 θέσεις εργασίας), και, σαφώς, την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που καταγράφηκαν την 01/07/2014, τον Ιούνιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανερχόταν στους 963.492.

Τούτο επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με δήλωσή του, τονίζοντας ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι και αυτόν τον μήνα συνεχίζεται η θετική εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ακολουθώντας τη γενική τάση εξομάλυνσης της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, οι θετικές εξελίξεις στη μισθωτή απασχόληση αντανακλώνται σε κάποιον βαθμό και στην πορεία του ποσοστού ανεργίας όπως αυτό εξελίσσεται. Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πλέον ότι το κλίμα στην αγορά εργασίας σταδιακά αλλάζει. Η μισθωτή απασχόληση αυξάνεται, ενώ και το ποσοστό ανεργίας, παρότι βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης. Η αποκλιμάκωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων από τις αρχές του έτους είναι μειωμένος κατά 9,32%», επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

Οπως τονίζει, «σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές της απασχόλησης είναι θετικές. Η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση φέτος δημιουργεί συνθήκες τόνωσης της συνολικής απασχόλησης, ενώ αρχίζει η εμπροσθοβαρής υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το νέο ΕΣΠΑ. Κυριότερα, όμως, εμπεδώνεται σταδιακά -και λόγω της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων- ένα κλίμα θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης που τροφοδοτεί τον νέο κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το “κλειδί” για τη δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και την παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων και σταθερών θέσεων εργασίας».