Πριν από τη ΔΕΘ η τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των ιδιωτών

Πριν από τη ΔΕΘ η τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των ιδιωτών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προλάβει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να περιλάβει στις εξαγγελίες του τα μέτρα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί να έχει δοθεί από την τρόικα το «πράσινο φως», κάτι που χρονικά είναι εφικτό δεδομένου ότι η συνάντηση στο Παρίσι με τους εκπροσώπους των δανειστών μας έχει προγραμματισθεί για τις 3 έως 5 Σεπτεμβρίου, ακριβώς δηλαδή πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Αυτό, πάντως, που δεν θα αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Κ. Μίχαλο, είναι τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών (αυτά θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο), καθώς όπως επεσήμανε, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις τράπεζες καθώς και στα άλλα συναρμόδια υπουργεία, αλλά φυσικά το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί με βάση τις παρατηρήσεις στις οποίες θα προβούν οι παραπάνω. «Προφανώς δεν υπάρχει τελικό κείμενο. Το τελικό κείμενο θα είναι η ίδια η νομοθετική πρωτοβουλία. Αν μου λέτε αν υπάρχει αρχικό κείμενο, υπάρχει μια σειρά προτάσεων, βεβαίως σαφώς καταγεγραμμένες, αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει και οποιαδήποτε συζήτηση», απάντησε χθες ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ν. Δένδιας.

Για μια ακόμη φορά, εξάλλου, επιθυμώντας να καθησυχάσει τραπεζίτες αλλά και υγιείς επιχειρήσεις που φοβούνται ότι μια οριζόντια διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δημιουργήσει στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες ότι θα υπάρχει ένα γενικό συγχωροχάρτι. Να είμαστε και σ’ αυτό συνεννοημένοι. Με την εξής έννοια: φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δεν νοούνται».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Μίχαλος δήλωσε για το θέμα του ιδιωτικού χρέους: «Την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, την έχω επισημάνει επανειλημμένως. Δεν είναι καλή η κατάσταση, το ξέρουμε όλοι, το βιώνουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήθελα κι εγώ να επικροτήσω το τελευταίο σχόλιο του υπουργού, ότι θ’ αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για κάποιους οι οποίοι αναζητούν συγχωροχάρτι μέσα από μια διαδικασία η οποία δεν ήταν ορθολογική σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Βεβαίως και πρέπει εκεί όπου υπάρχει βιωσιμότητα της επιχείρησης να υπάρξει μια διαφορετική μεταχείριση, σε καμία των περιπτώσεων όμως δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό το περίφημο συγχωροχάρτι σε κάποιους οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στην αγορά».

Φόβοι

Τη ρευστότητα των επιχειρήσεων πλήττουν και οι περιορισμοί που έθεσε στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από Ε.Ε. η ρωσική κυβέρνηση. Ο κ. Μίχαλος χθες τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγών και σε άλλα προϊόντα που σήμερα δεν πλήττονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή