Eurobank: Η ανάκαμψη ξεκίνησε, μακρύς ο δρόμος της σύγκλισης

Eurobank: Η ανάκαμψη ξεκίνησε, μακρύς ο δρόμος της σύγκλισης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της πορείας σύγκλισης και ανάκαμψης σηματοδοτεί η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μόνο 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Eurobank, αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, η πορεία θα είναι μακρά και θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας «7 ημέρες οικονομία», οι οικονομολόγοι της σημειώνουν πως «η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμούς τουλάχιστον κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερους σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.-15 έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα να προσεγγίσει τα επίπεδα της πραγματικής σύγκλισης που ίσχυαν το 2009». Μάλιστα, η Eurobank υποστηρίζει πως «το μονοπάτι της ανάκαμψης δεν θα είναι ένας εύκολος και πόσο μάλλον σύντομος δρόμος».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας ότι «ο αγώνας για οικονομική μεγέθυνση και πραγματική σύγκλιση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι διαρκής και η ελληνική οικονομία έχει μείνει αρκετά πίσω σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος (χαρακτηριστικό μέτρο σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου)».

Συγκεκριμένα, ο λόγος του ελληνικού κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ (ΚΚΠΑΕΠ) ως προς το αντίστοιχο μέγεθος των άλλων οικονομιών που ανήκουν στην ομάδα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15» (Ε.Ε.-15) έχει μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που ίσχυαν το 2001, όπως αναφέρει η Eurobank. Και προσθέτει ότι για παράδειγμα, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των «15», από το 2009 μέχρι το 2013 καταγράφηκε μείωση της τάξης των 17,53 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ), από 86,10% το 2009 στο 68,57% το 2013 (το 2001 το ίδιο μέγεθος ήταν 75,33%).

Από την ανάλυση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές της τράπεζας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι «αναντίρρητα αποδεκτό ότι η ελληνική οικονομία για να επανέλθει στα προ ύφεσης επίπεδα πραγματικής σύγκλισης δεν αρκεί απλά να μεταβεί σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης». Απαιτούνται ταυτόχρονα «σχετικά υψηλοί ρυθμοί (υψηλότεροι από την παγκόσμια μακροχρόνια τάση του 2%) και χρόνος», σύμφωνα με την τράπεζα.

Πέραν αυτών των παραγόντων, οι οικονομολόγοι της Eurobank επισημαίνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό στοιχείο και το εξής: «To νέο υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης θα πρέπει να είναι μακροχρονίως βιώσιμο. Στην περίπτωση που ξαναζήσουμε (βλέπε για παράδειγμα την περίπτωση της οικονομίας της Αργεντινής) περιόδους όπως αυτές των ετών 1979-1995 (παρατεταμένη στασιμότητα) και 2007-2013 (απότομη και βαθιά συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής) τότε θα είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να καταφέρει η ελληνική οικονομία να πετύχει την πλήρη πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15».

Μάλιστα, η τράπεζα εκτιμά πως οι πρόσφατες εξελίξεις από την απαγόρευση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, δείχνουν την ανάγκη για «ένα πιο διαφοροποιημένο και ταυτοποιημένο προφίλ των ελληνικών εξαγωγών». Οπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας «αν και το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών αγαθών προς τη Ρωσία είναι σχετικά χαμηλό, είναι απαραίτητο να τονίσουμε εδώ πως η εξάρτηση από έναν μόνο αγοραστή για τις εξαγωγές –κυρίως αγροτικών προϊόντων– δείχνει και την ανάγκη στροφής του ελληνικού εξαγωγικού κλάδου προς ένα πιο διαφοροποιημένο και με ποιοτική ταυτότητα προϊόν. Παράλληλα, η συνέχιση της παρούσας κατάστασης στις σχέσεις με τη Ρωσία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ κυρίως εξαιτίας της, σε μεγάλο βαθμό, αναπόφευκτης εξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη συγκεκριμένη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή