Μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα εν όψει διαπραγμάτευσης

Μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα εν όψει διαπραγμάτευσης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε πρόβα της επικείμενης διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με την τρόικα εξελίχθηκε η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Πίτερ Γκάμπριελ.

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο πρώτος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στις 3-6 Σεπτεμβρίου, ο Ελληνας υπουργός έθεσε το θέμα των φοροελαφρύνσεων, ενώ ο κ. Σόιμπλε φέρεται να επέμεινε στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των συμφωνηθέντων και να έθεσε ως προϋπόθεση για τις φοροελαφρύνσεις τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

«Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, που έγινε σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, υπήρξε μια ευρύτατη συζήτηση μίας ώρας για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις. Αφενός, την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει για την Ευρώπη και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή, και, αφετέρου, για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία. Τη δυνατότητά μας, όπως διαφαίνεται, να φύγουμε οριστικά από την κρίση, οριστικά πλέον να βρεθούμε έξω από το τούνελ, στο φως. Συζητήσαμε πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν», είπε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η επιτυχία σας είναι και δική μας επιτυχία».

Μήνυμα

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο κ. Σόιμπλε συνεχάρη την Ελλάδα για τα βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα τονίζοντας ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει αποφασιστεί. Σε ό,τι αφορά το χρέος, ξεκαθάρισε ότι θα εξεταστεί το φθινόπωρο με βάση τα στοιχεία της τρόικας. Τότε θα αποφασιστεί επίσης εάν χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας, κάτι που ως γνωστόν θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Αθήνα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο κ. Σόιμπλε δεν πιέζει για τρίτο πρόγραμμα και το Βερολίνο θα χαρεί αν η Ελλάδα δεν χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο συμβεί, είναι έτοιμο να βοηθήσει.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν αρνητικός, φέρεται ωστόσο να τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκαλέσει η λήψη τέτοιων μέτρων.

Εμφαση στις μεταρρυθμίσεις έδωσε με τις δηλώσεις του και ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών κ. Πίτερ Γκάμπριελ. «Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων», είπε.

Το Βερολίνο προτίθεται να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα:

1. Η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW θα συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση του δεύτερου υποταμείου του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τη χορήγηση επιχειρηματικών κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή της θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, ενώ με άλλα τόσα θα συμμετάσχουν οι Γάλλοι, μέσω του αντίστοιχου δικού τους κρατικού φορέα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ και το Ιδρυμα Ωνάση περίπου 40 εκατ. Η KfW συμμετέχει ήδη με 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο υποταμείο για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να φτάσει σύντομα η χρηματοδότηση στους τελικούς αποδέκτες και να ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. Η ελληνική αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι σύντομα θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τις τράπεζες και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

2. Ο κ. Δένδιας εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων. Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την επιδότηση του επιτοκίου υφιστάμενων δανείων, ώστε να μειωθούν τα χρηματοοικονομικά κόστη των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, η Κομισιόν εκφράζει αντιρρήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT