Μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο

Μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μεγάλη και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανησυχεί ότι εάν υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία μέσω Ουκρανίας, οι τιμές του LNG θα εκτιναχθούν λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ασία, αλλά και πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες που διακινούν ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Γενικώς, δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την ίδια ευαισθησία σε ένα ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Αναλυτικά:

1. Η Ευρώπη εισάγει το 35%40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω διαφόρων αγωγών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία για παράδειγμα, εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα, το 60% του φυσικού αερίου που διακινεί η ΔΕΠΑ έρχεται μέσω της Ουκρανίας, ενώ εκτός από την Ελλάδα μέσω Ουκρανίας τροφοδοτείται με φυσικό αέριο σχεδόν η μισή Ευρώπη: Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβενία, καθώς και Μαυροβούνιο, Βοσνία, Σερβία, Μολδαβία. Αντίθετα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν από μέτριες έως μηδενικές επιπτώσεις στο ενεργειακό τους ισοζύγιο από την έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου.

2. Ενα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει για την προμήθεια του LNG στην Ε.Ε. γενικότερα, είναι οι μεγάλες ποσότητες τις οποίες καταναλώνουν οι χώρες της Ασίας, ιδιαίτερα της Απω Ανατολής, με προεξάρχουσα την Ιαπωνία. Οι ανάγκες των χωρών αυτών έχουν οδηγήσει τις τιμές του LNG σε επίπεδα πολύ υψηλότερα εκείνων του φυσικού αερίου σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα ποσότητες LNG που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες για την Ε.Ε. (και φυσικά την περιοχή μας) σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου, αντί να οδεύσουν προς τις αγορές της Ε.Ε., να οδεύσουν τελικά προς τις αγορές της Ασίας. Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενες τιμές του LNG στη spot αγορά, στην οποία θα στραφούν τα περισσότερα κράτη-μέλη για να αναζητήσουν φορτία, είναι ήδη υψηλές. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και περιπτώσεις στις οποίες κράτημέλη θα βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο ενεργειακά από την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου, σε ένα ενδεχόμενο μακράς διακοπής των παραδόσεων μέσω Ουκρανίας και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά φορτία LNG από άλλες χώρες, κράτη-μέλη, ευρισκόμενα σε περίσσεια στο ενεργειακό τους ισοζύγιο να πωλούνται στην Ασία σε καλές τιμές. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να πωλούν ευρωπαϊκές εταιρείες LNG στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη με υψηλές τιμές. Αυτά τα προβλήματα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με την πρότασή του ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης.

ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ έχει «φουλάρει» τις δεξαμενές της Ρεβυθούσας με 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου, ποσότητα που μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση για ένα δεκαήμερο. Εχει παράλληλα υπό παραγγελία δύο έκτακτα φορτία LNG τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά για ένα ακόμη 20ήμερο. Από εκεί και μετά η τροφοδοσία θα εξαρτάται από το κατά πόσο θα μπορεί να βρίσκει φορτία έγκαιρα LNG στη spot αγορά για να γεμίζουν οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή