ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: «Κουρεύουν» τα κριτήρια για έκπτωση ή απαλλαγή

enfia-koyreyoyn-ta-kritiria-gia-ekptosi-i-apallagi-2040188

Την κατάργηση ενός εκ των τριών κριτηρίων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή την παροχή έκπτωσης 50% σε άτομα με αναπηρία και άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει προκύψει και να διευκολύνει τους συγκεκριμένους πολίτες. Πρόκειται για εκείνο που αφορά τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Για να τύχουν των διευκολύνσεων αυτών οι εν λόγω κατηγορίες φορολογούμενων θα πρέπει να πληρούν τρία κριτήρια:

• Η ακίνητη περιουσία να είναι επιφάνειας έως 150 τετραγωνικών μέτρων.

• Το εισόδημα να ανέρχεται στα 9.000 ευρώ (ή 12.000 αν είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο/ τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος).

• Να μην μην έχουν οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά Ταμεία που να μην έχουν ρυθμιστεί.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα μείωση στο 50%.

Μέχρι τώρα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη απόφαση που θα ερμηνεύει τον νόμο και θα προβλέπει αυτές τις διευκολύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που δεν περιλαμβάνουν τις εκπτώσεις.

Ενας από τους βασικότερους λόγους που δεν έχει εκδοθεί ακόμα αυτή η απόφαση είναι ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να διαπιστώνει η μία υπηρεσία εάν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές κάποιου προσώπου στην άλλη υπηρεσία.

Ετσι, για να μην αναγκαστούν οι δικαιούχοι των εκπτώσεων να μεταβούν στις εφορίες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά εξαίρεσής τους, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων ακόμα και την κατάργηση του συγκεκριμένου κριτηρίου για τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών.

Ολα αυτά, αλλά και οι αλλαγές – διορθώσεις που αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα συζητηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη και εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.