ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προοπτική συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα

prooptiki-synergasias-elladas-kinas-ston-naypigoepiskeyastiko-tomea-2040331

Η διερεύνηση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτης Μίχαλος με τον Πρόεδρο του κρατικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου της κινεζικής Περιφέρειας Φουτζιάν Ζάο Τζινγιέ (Zhao Jinjie).

Κατά τη συνάντηση ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία και ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού. Αναφερόμενος δε στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας, τόνισε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός.

Όπως επισήμανε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στη Κίνα.

Δεδομένης αυτής της συνεργασίας, ο κ. Μίχαλος πρότεινε δύο επιπλέον τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας, αφενός την αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Έλληνες πλοιοκτήτες για εργασίες που υλοποιούνται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στα ελληνικά ναυπηγεία και αφετέρου την πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Έλληνες προμηθευτές εξοπλισμού.