ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ολλανδοί τουρίστες «ανακάλυψαν» τη Χαλκιδική

Οι Ολλανδοί  τουρίστες  «ανακάλυψαν»  τη Χαλκιδική

Το «ντεμπούτο» τους στον Νομό Χαλκιδικής έκαναν το φετινό καλοκαίρι περισσότεροι από 2.500 Ολλανδοί τουρίστες, ενώ «ευχάριστη έκπληξη» για τους επαγγελματίες της περιοχής αποτέλεσε και η αύξηση των επισκεπτών από την Τουρκία και την Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή με τους τουρίστες από την Ολλανδία, αλλά ακόμη πιο σπουδαίο, όπως είπε, είναι το ότι «κλείστηκαν ήδη και συμβόλαια για την επόμενη τουριστική καλοκαιρινή σεζόν».

Στα συν του φετινού καλοκαιριού για τη Χαλκιδική προσμετρείται και η επιστροφή τουριστών από την Κεντροδυτική Ευρώπη στην περιοχή. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, κατέστη δυνατό χάρη στη συστηματική δουλειά των tour operators, όπως και στο γεγονός ότι την περίοδο 2015-2017 αναμένονται περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες από το Βέλγιο, «μια αγορά που απουσιάζει από τη Χαλκιδική περισσότερα από πέντε χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τους Τούρκους και Ιταλούς παραθεριστές, ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι ο αριθμός τους είναι μεν μικρός για φέτος, «αλλά του χρόνου θα πάμε ακόμη καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

Για τη μέχρι στιγμής επισκεψιμότητα στον Νομό Χαλκιδικής, ο κ. Τάσιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, επισημαίνοντας ότι συγκριτικά με το 2013 βρισκόμαστε στο +5%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για +10%, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία «στοίχισε» στη Χαλκιδική περίπου 35.000 τουρίστες.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι δεν έμειναν άπραγοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση και φρόντισαν, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, να αντισταθμίσουν την απώλεια με αύξηση των παραθεριστών από άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή παρουσία των Γερμανών στην περιοχή ήταν αυξημένη κατά 10% συγκριτικά με πέρυσι. Αύξηση καταγράφεται και στους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, ενώ οι Ρώσοι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, «αν όχι λιγότεροι», σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και σημείωσε ότι «οι πελάτες μας θα μας γυρίσουν την πλάτη εάν δεν επέλθουν βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, δεν αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια υγεία, έστω και με εποχικό προσωπικό, δεν αποκτήσει ο νομός παράρτημα του ΕΚΑΒ και δεν αυξηθεί η αστυνόμευση και οι άνθρωποι που φροντίζουν την καθαριότητα».