Πάνω από 5 εκατομμύρια οι οδικές αφίξεις ξένων επισκεπτών

Πάνω από 5 εκατομμύρια οι οδικές αφίξεις ξένων επισκεπτών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ελληνικός τουρισμός θα σπάσει φέτος το «φράγμα» των 5 εκατομμυρίων οδικών αφίξεων ξένων επισκεπτών.

Βάσει των εκτιμήσεων ένας στους τέσσερις τουρίστες θα περάσει οδικώς από τα χερσαία σύνορα της χώρας για ημερήσια ή πολυήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που ανέλυσε η «Κ», η Ελλάδα έχει υψηλότερη αναλογία στις οδικές αφίξεις επί του συνόλου των αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη αναλογία άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών. Ειδικότερα, η αναλογία των οδικών αφίξεων στην Ισπανία επί του συνόλου των τουριστών από το εξωτερικό είναι ένας προς έξι και στην Τουρκία ένας προς πέντε.

Ο αριθμός των οδικών αφίξεων τουριστών στη χώρα το 2013 παρουσίασε σχεδόν διπλάσια αύξηση σε ποσοστό 28,8% σε σχέση με το ποσοστό αύξησης του συνόλου των αφίξεων από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συνολικά καταγράφηκαν 4,8 εκατ. οδικές αφίξεις από το σύνολο των 20,1 εκατ. με όλα τα Μέσα.

Φέτος, η μέχρι στιγμής εξέλιξη της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από την Τουρκία, τη Βουλγαρία αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες δείχνει ότι θα σημειωθεί νέο ρεκόρ οδικών αφίξεων. Περισσότερο ευνοημένοι από την ενίσχυση του οδικού ταξιδιωτικού ρεύματος είναι οι τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας. Πάντως, η ελληνική Πολιτεία δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος με οδικά Μέσα ειδικά την τελευταία διετία, καθώς σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα σε μεθοριακούς σταθμούς-κλειδιά για την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού. Για παράδειγμα στον Σταθμό των Κήπων στον Εβρο σε ημέρες αιχμής της τουριστικής περιόδου παρατηρούνται ουρές χιλ. από αυτοκίνητα που αναμένουν την είσοδό τους στη χώρα μας. Πρώτες αγορές σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις θα είναι και φέτος η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία, τα Σκόπια και η Αλβανία. Από την Τουρκία αναμένονται αφίξεις ρεκόρ άνω του 1 εκατ., το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων θα μεταβεί οδικώς στον ελληνικό προορισμό.

Σταθερά δεύτερος προορισμός στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Βούλγαρων τουριστών παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της γειτονικής χώρας. Ο αριθμός των αφίξεων Βουλγάρων στην Ελλάδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σημείωσε την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 7,5% μεταξύ των πέντε σημαντικότερων προορισμών εξερχόμενου τουρισμού από τη γειτονική χώρα. Στο διάστημα αυτό οι βουλγαρικές στατιστικές αρχές κατέγραψαν 317. 213 αφίξεις –οι περισσότερες οδικές– στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα. Πρώτη αγορά για τους Βούλγαρους τουρίστες στο πεντάμηνο ήταν η Τουρκία που δέχθηκε 443.439 αφίξεις και τρίτη η Σερβία με 129.846 αφίξεις.

Για τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία πενταμήνου, η σημαντικότερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού ήταν η ελληνική. Συνολικά καταγράφηκαν 312.184 αφίξεις από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα. Δεύτερη αγορά με 294.332 αφίξεις ήταν η ρουμανική και τρίτη με 70.569 αφίξεις η γερμανική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή