Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει των συναντήσεων στο Παρίσι

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει των συναντήσεων στο Παρίσι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς Παρισιού κινείται πλέον το οικονομικό επιτελείο, ώστε να είναι καλά προετοιμασμένο ενόψει των συζητήσεων της επόμενης εβδομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ενώ αύριο το απόγευμα θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Εκτός των κ. Χαρδούβελη και Μητσοτάκη, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας θα μεταβούν επίσης ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Μεταρρύθμισης βρέθηκε κυρίως το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα η πρόσληψη 400 εφοριακών υπαλλήλων άμεσα. Πρόκειται για μία από τις δράσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και βελτίωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, με την τρόικα να θεωρεί μεγάλης σημασίας τη σωστή στελέχωση των εν λόγω μηχανισμών.

Πέραν αυτού, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει κι άλλα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα. Ενα από αυτά είναι η προσμέτρηση των περίπου 1.800 υπαλλήλων που απολύθηκαν μετά το πέρας των προσωρινών διαταγών που είχαν εκδοθεί για την παραμονή τους στις υπηρεσίες τους. Η ελληνική πλευρά επιμένει να υπολογιστούν στις 15.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν φέτος, ενώ η τρόικα δεν συμφωνεί. Εως τώρα έχουν υλοποιηθεί 8.500 απολύσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 6.500 θα χρησιμοποιηθούν οι «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων με πειθαρχικά παραπτώματα, των περιπτώσεων που εργάζονται με προσωρινή διαταγή, καθώς και από εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Για το τελευταίο, προβλέπεται η απόλυση 1.000 υπαλλήλων από τα ΝΠΙΔ των υπουργείων Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, αλλά έως τώρα δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση επιμένει ότι το 2015 δεν πρόκειται να υπάρξει ποσοτικός στόχος για νέες απολύσεις, παρά το γεγονός ότι η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημαντικά θέματα έχει στην ατζέντα του και ο κ. Βρούτσης, με το ζήτημα της αναθεώρησης του καθεστώτος που διέπει τις ομαδικές απολύσεις να προεξάρχει. Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας έχει τις δράσεις για επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς και το θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων». Αντικείμενο με το οποίο ασχολείται και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, που θα παρευρεθεί στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να συμμετάσχει στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή