Στα 7,2 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία στο 7μηνο

Στα 7,2 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία στο 7μηνο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 68 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το κράτος, με τον ρυθμό αύξησής τους να παραμένει υψηλός, καθώς και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Ιουλίου, οι νέες οφειλές ανήλθαν στα 7,2 δισ. ευρώ και από την αρχή του 2013 στα 15,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση εσόδων

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την αύξηση των χρεών, αυξάνονται και τα έσοδα του Δημοσίου από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από τις αρχές του έτους έχουν εισρεύσει συνολικά στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου. Η αντιφατική αυτή εικόνα (της παράλληλης αύξησης εσόδων και χρεών) αποδίδεται στο γεγονός ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών, έχουν δημιουργήσει μία σταθερή ροή εσόδων από την αποπληρωμή οφειλών. Μάλιστα, ο στόχος για είσπραξη 1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, επιτεύχθηκε παρά την αύξηση των οφειλών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε στα 67,9 δισ. ευρώ, από 63,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου και 67,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

2. Τα παλαιά χρέη των φορολογούμενων υποχώρησαν στα 60,7 δισ. ευρώ από 61 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και 62,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. Αντιστοίχως καταγράφεται μία άνοδος στις εισπράξεις από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη η οποία οδήγησε στο τέλος Ιουλίου στην έλευση 1,1 δισ. ευρώ.

3. Στα νέα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους), παρατηρείται σταδιακή άνοδος κάθε μήνα. Στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν στα 7,2 δισ. ευρώ όταν στο τέλος Ιουνίου ήταν στα 6,2 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιανουαρίου στα 962 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται και το ποσό των εισπράξεων από τα νέα χρέη, με αποτέλεσμα τα έσοδα να ανέλθουν στα 934 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων που είχε προσφάτως ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων είχαν ανέλθει στα 1,287 δισ. ευρώ. Επίσης, οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 171.784 σε σχέση με τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στα 2.428.233 άτομα από 2.256.449 που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Ελεγχοι

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των ελέγχων, από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτει ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είχε ολοκληρώσει 482 φορολογικούς ελέγχους. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 182,7 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 43,4 εκατ. ευρώ ή στο 23,8% των βεβαιωθέντων ποσών.

Δεδομένου ότι ο στόχος μέχρι το τέλος Ιουνίου ήταν να πραγματοποιηθούν 307 έλεγχοι, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κινείται εντός στόχων. Ωστόσο, οι εισπράξεις φόρων από τους ελέγχους αυτούς απέχουν από τους στόχους που είχαν τεθεί και προέβλεπαν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί το 50% των ποσών που έχουν βεβαιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή