Ανάπτυξη 3% το 2015 προβλέπει η Πειραιώς

Ανάπτυξη 3% το 2015 προβλέπει η Πειραιώς

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% στα τέλη του 2014 και για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% για το 2015 προχωρούν οι οικονομικοί αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως πέρα από τα στατιστικά μοντέλα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τέσσερις παράγοντες: την ανάγκη για μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα προληπτικής αποταμίευσης, την πορεία των επενδύσεων, την προσαρμογή των εταιρειών στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα και την εκλογίκευση του κόστους εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς:

• Η πορεία της ελληνικής οικονομίας από τα μέσα του 2013 και κυρίως κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς βλέπουμε να επιταχύνεται η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και να ενισχύονται οι ενδείξεις για καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του έτους, αναφέρεται στην ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.

• Ταυτόχρονα, και το σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω επιτάχυνση της βελτίωσης. Καθώς λοιπόν η ελληνική οικονομία, αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα, ξεπερνά οριστικά τα χειρότερα σενάρια του (πολύ) πρόσφατου παρελθόντος, οφείλουμε να προβληματιστούμε ουσιαστικά πάνω στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή