Παραμένουν τα «καυτά» μέτωπα στα εργασιακά

Παραμένουν τα «καυτά» μέτωπα στα εργασιακά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μικρή παράταση χρόνου διά του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) πέτυχε στο Παρίσι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τον οποίο περιμένει ένας δύσκολος Σεπτέμβριος. Οι εκπρόσωποι των τροϊκανών έδειξαν τα δόντια τους στα εργασιακά, παρότι το υπουργείο Εργασίας είχε έρθει σε συμφωνία με το ILO ώστε να λειτουργήσει ως πρόσκομμα στις επιθέσεις των δανειστών, τόσο αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις όσο και για το «αγκάθι» της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί αισιοδοξία ότι μέσω… Γενεύης θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στα δύο καυτά μέτωπα.

Η τρόικα, και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει ότι η απεμπλοκή πολιτικών, και δη του υπουργού Εργασίας, από την όποια απόφαση – έγκριση ομαδικών απολύσεων πρέπει να νομοθετηθεί. Το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεως κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, παρότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ζήτημα έχει κλείσει με την ισχυροποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την τελική έγκριση από τον εκάστοτε γενικό γραμματέα Απασχόλησης, που προΐσταται άλλωστε του Συμβουλίου.

Ο κ. Βρούτσης επιθυμούσε να «κερδίσει» ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου ένα χρόνο, προκειμένου η αξιολόγηση από το ILO να γίνει σε βάθος 12 μηνών. Αντ’ αυτού, η τρόικα δέχθηκε τη διεξαγωγή μιας ομάδας εργασίας, όπου θα παρουσιαστεί από το γραφείο η μελέτη αξιολόγησης του μέτρου. Προφανώς μετά την παρουσίαση, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου, θα ληφθεί και η οριστική απόφαση.

Το ILO θα προεδρεύσει και των κοινωνικών εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι θα πάνε στη Γενεύη για να συζητήσουν την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί στη συγκεκριμένη συγκυρία να ανοίξει μέτωπο με τα συνδικάτα, ούτε πολύ περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, και παρότι εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος, θα επιδιώξει να περάσει τις όποιες αλλαγές ως αποτέλεσμα ενός ενισχυμένου, μάλιστα, κοινωνικού διαλόγου.

Η τρόικα δεν φαίνεται να κάνει πίσω από τα συμπεφωνημένα, επιμένει σε αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες. Η ελληνική πλευρά επέστρεψε πιο αισιόδοξη στο θέμα της ανταπεργίας, που φαίνεται πως θα βγει από το κάδρο των συζητήσεων. Κατά την τριήμερη συνδιάσκεψη της Γενεύης, θα συζητηθεί η έκθεση που παρέδωσε ο κ. Βρούτσης στην τρόικα, για το πώς λαμβάνονται απεργιακές αποφάσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε 10 χώρες της Ε.Ε. Το μόνιμα ανοικτό εδώ και χρόνια Ασφαλιστικό, θα «κλείσει» με τις αλλαγές που θα αποφασιστούν, όταν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες αναμένουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, εντός Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή