Χρέος και έξοδος από το μνημόνιο σε εκδήλωση του ΟΕΕ

Χρέος και έξοδος από το μνημόνιο σε εκδήλωση του ΟΕΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος για να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2016, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή πλευρά αποχωρεί στο τέλος του έτους και αυτή η απουσία θα δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα, με βάση το καταστατικό και τη λειτουργία του Ταμείου, είναι βασικό ζητούμενο, όπως ανέφερε ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τα πιθανά σενάρια επίλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους, στον δρόμο προς την έξοδο από το μνημόνιο, προτάθηκαν και αναλύθηκαν στην εκδήλωση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Για τα διμερή δάνεια 50 δισ. ευρώ και τα δάνεια του EFSF, 140 δισ. ευρώ, ο κ. Ρουμελιώτης πρότεινε μείωση των επιτοκίων κατά 50% από τα σημερινά επίπεδα και σταθεροποίησή τους, που θα επιφέρει όφελος 4 έως 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, υπαγωγή των 25 δισ. ευρώ που έχουν πάρει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, απευθείας, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να φύγουν από το χρέος τής Ελλάδας και επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, ή νέα διαγραφή του.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος, τόνισε ότι απαιτείται μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων από αναποτελεσματικά τμήματα του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και πως είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του εθνικού χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του διεθνούς δικτύου του, αφού- όπως είπε- δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να αναπτύσσεται.

«Η αποτελεσματική επαναδιαπραγμάτευση επιτάσσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, για την αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας και- ει δυνατόν- σύμπλευση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά» πρόσθεσε ο κ. Τσομώκος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δουράκης, μίλησε για το ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μέσα στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον λιτότητας απαιτείται άμεσα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο κεϋνσιανό οικονομικό μοντέλο, ως λύση για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισήμανε: «Πρέπει να οδηγηθούμε σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα- ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής- με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Όχι με αιματηρή μείωση των δαπανών εις βάρος και της προοπτικής ανάπτυξης- αφού επιλέξαμε να κόψουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- και της κοινωνικής πολιτικής- με μαχαίρι στην υγεία και στις συντάξεις- για να μην πειράξουμε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, αλλά και με κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον απόλυτης υπερφορολόγησης, κουρεύοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και την πραγματική αξία των ακινήτων.

Σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να φτάσουμε εφαρμόζοντας τις γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναβάλλουμε διαρκώς να εφαρμόσουμε» υπογράμμισε ο κ. Κόλλιας. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ώστε «τα δύο μέτρα για το χρέος να είναι η σωστή και αποτελεσματική λύση… αφού η αύξηση του παρονομαστή στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα οδηγήσει ταχύτερα στην ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο άγος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή