Επιτυχής η ανταλλαγή εντόκων με 3ετή, 5ετή ομόλογα

Επιτυχής η ανταλλαγή εντόκων με 3ετή, 5ετή ομόλογα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «πολύ επιτυχημένη» χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους η χθεσινή διαδικασία επανέκδοσης των 3ετών και 5ετών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν υφιστάμενα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές από τους επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους έντοκα γραμμάτια και επιθυμούν να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα ξεπέρασαν τον στόχο του 1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί και κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα του 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι προσφορές θα γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, προσφορές κατατέθηκαν τόσο από εγχώριους επενδυτές όσο και από ξένους, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει σημαντικά τις τοποθετήσεις τους στα έντοκα γραμμάτια. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνουν αποδεκτές προσφορές για ανταλλαγή γραμματίων με ομόλογα από όλους τους επενδυτές, ανεξαρτήτως αν προέρχονται από την ελληνική αγορά ή από άλλες αγορές παγκοσμίως.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αξιολογούσαν όλες τις προσφορές ώστε να καταλήξουν στο τελικό ποσό που θα ανταλλαχθεί και σήμερα αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση. Πλέον στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στις αγορές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα είναι άμεσες και σημαντικές.

Πρώτη κίνηση είναι η έκδοση νέων εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας για την ικανοποίηση επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους τίτλους. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στον σχεδιασμό, τότε η έκδοση των γραμματίων αυτών αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στον επόμενο μήνα.

Δεύτερη κίνηση είναι η δημοπρασία νέων ομολόγων 7ετούς διάρκειας. Μέχρι τον Απρίλιο του 2014, η Ελλάδα δεν είχε κανένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο. Τον Απρίλιο εξέδωσε 5ετές ομόλογο, τον Ιούλιο 3ετές ομόλογο και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την έκδοση 7ετούς ομολόγου εντός του Νοεμβρίου, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα «κενά» που υπήρχαν στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και ταυτόχρονα βελτιώνοντας την κατάσταση στη δευτερογενή αγορά τίτλων.

Παράλληλα, με τις εκδόσεις αυτές (18μηνα γραμμάτια και 7ετή ομόλογα) το υπουργείο Οικονομικών θα διασφαλίσει τη ρευστότητα του Δημοσίου. Επί της ουσίας το κράτος θα δημιουργήσει ένα αποθεματικό για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης.

Πέραν αυτών, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν εάν ο οίκος θα αποφασίσει να προχωρήσει και σε κάποια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της χώρας και οι προοπτικές είναι θετικές.

Ωστόσο, οι οίκοι (με πρώτη τη Moody’s) έχουν δείξει πως για να ξεκινήσουν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας περιμένουν τις όποιες αποφάσεις λάβει η Ευρωζώνη για τη νέα διευθέτηση του χρέους. Κάτι το οποίο δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή