ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Δένδιας: Αναπτυξιακή Τράπεζα με 4 δισ. για ενίσχυση ρευστότητας

Με τη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της «Τράπεζας των Τραπεζών», φιλοδοξεί να υπερκεράσει το πρόβλημα της ρευστότητας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας. Σε αποκλειστική συνέντευξη που δίνει στη «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η νέα τράπεζα θα παράσχει σε πρώτη φάση δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια των δανείων που θα παράσχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προέρχονται από πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου αλλά και από ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Η νέα τράπεζα θα είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την επιχειρηματικότητα, με σημαντικά κεφάλαια, με δυνατότητα μόχλευσής τους ώστε να οδηγήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά για την ανάγκη διευθέτησης 110.000 επιχειρηματικών δανείων, με προτεραιότητα τα μικρά και πολλά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προαναγγέλλει και σχέδιο για την υπαγωγή των φυσικών προσώπων στο Πτωχευτικό Δίκαιο, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών σχετικά με το θέμα της επιδότησης του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων από πόρους του ΕΣΠΑ.