Πρόγραμμα για τη στέγαση και επανένταξη 1.200 αστέγων

Πρόγραμμα για τη στέγαση και επανένταξη 1.200 αστέγων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέγαση, κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση για 1.200 άστεγους προβλέπει πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιηθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φιλανθρωπικά ιδρύματα της Εκκλησίας και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι περίπου 25.000 άτομα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν άστεγα. Μόνο στην Αθήνα υπολογίζεται ότι στους ξενώνες αστέγων ή στους δρόμους ζουν 1.500 άτομα. Βάσει του σχεδιασμού, από τους 1.200 ωφελούμενους, οι 480 θα πρέπει να ενταχθούν και στους δύο πυλώνες του προγράμματος που προβλέπει στέγαση και εργασιακή επανένταξη.

Από τα συνολικά 11.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην ετήσια επιδότηση ανά ωφελούμενο, τα 5.500 ευρώ θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ δράσεων όπως, κάλυψη ενοικίου (από 180 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο έως 280 ευρώ για οικογένεια), επιδότηση με 3.600 ευρώ για την επισκευή υφιστάμενης κατοικίας, έως 2.000 ευρώ για την αγορά οικοσκευής και επιδότηση με 200 – 250 ευρώ τον μήνα για διατροφή και μετακίνηση.

Με τον φιλόδοξο στόχο, το 40% των αστέγων να ενταχθεί και στην αγορά εργασίας, το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις όπως απασχόληση σε ιδιωτικές εταιρείες, με χρηματοδότηση του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα χρηματοδότησης για 12 μήνες της ασφάλισης του αστέγου που θα επιδιώξει να δημιουργήσει δική του επιχείρηση. Για την επιδότηση του ενοικίου επαγγελματικού χώρου και την αγορά εξοπλισμού, προβλέπονται έως 6.000 ευρώ.

Στην περίπτωση απασχόλησης στον αγροτικό τομέα δίνεται επιπλέον, η δυνατότητα επιδότησης με έως 6.000 ευρώ για την ενοικίαση αγροτικής γης και αγορά εξοπλισμού.

Εναλλακτικά, δύνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της κατάρτισης και της επανένταξης στην αγορά εργασίας μέσω voucher κατάρτισης.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 9,2 εκατ. ευρώ και στους φορείς υλοποίησης θα αποδίδεται περίπου το 9% της χρηματοδότησης. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή