Ανω των 730 εκατ. η φοροδιαφυγή από τα λαθραία τσιγάρα

Ανω των 730 εκατ. η φοροδιαφυγή από τα λαθραία τσιγάρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα υπερβούν τα 730 εκατ. ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων το 2014 εκτιμά το ΙΟΒΕ, ενώ θα υπάρξει και μία απόκλιση τουλάχιστον 148 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό του κράτους στα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις των νόμιμων τσιγάρων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα τη φορολογία των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Oπως υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, «η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια αύξησής της είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων και επέκταση του παράνομου εμπορίου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μη αντιστρέψιμη η κατάσταση». Οπως δήλωσε στην «Κ» στέλεχος διεθνούς καπνοβιομηχανίας, «έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών εδώ και ένα χρόνο και αρνούνται να μας δεχθούν».

Επίσης άλλα στελέχη πρόσθεσαν τα εξής: «Δεν θέλουμε τον ξαφνικό θάνατο που υποστήκαμε στα τέλη του 2012 όταν έγινε αύξηση στον ΕΦΚ και κληθήκαμε να καταβάλουμε αναδρομικά φόρους οι οποίοι μας κόστισαν 20 εκατ. ευρώ». Παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από τη ραγδαία αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, οι εταιρείες του κλάδου δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη χώρα γιατί θεωρούν ότι είναι στρατηγικής σημασίας αγορά. «Εάν ήταν να φύγουμε θα το είχαμε κάνει πριν από δύο χρόνια. Τώρα βλέπουμε ότι το κλίμα βελτιώνεται οπότε ευελπιστούμε ότι εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο σκέλος της φορολογίας θα υπάρξει μέλλον» σημείωσαν στο περιθώριο της συνέντευξης τα στελέχη από την British American Tobacco, την Imperial Tobacco και την Japan Tobacco. Αθροιστικά και οι 3 εταιρείες καλύπτουν το 50% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων. Σημειώνεται ότι το λαθρεμπόριο αυξήθηκε από το 5% το 2009 σε ποσοστό άνω του 20% σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, με τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων την περίοδο 2009-2013 να φτάνει το 36% και της αξίας πωλήσεων το 52%. Στο μεταξύ, σχετικές έρευνες καταγράφουν διόγκωση των πωλήσεων παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού, οι οποίες το 2014 εκτιμάται ότι θα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών προϊόντων.

Μεταξύ 2009 και 2014, ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα πλησιάζει πλέον το 86% της Μέσης Σταθμισμένης Λιανικής Τιμής (ΜΣΛΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή