Ο «πιο βαρύς» έλεγχος της τρόικας

Ο «πιο βαρύς» έλεγχος της τρόικας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα ο τελευταίος έλεγχος της τρόικας, με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να συναντάται με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση. Μετά την ολοκλήρωση των πολύωρων χθεσινών συσκέψεων μεταξύ του κ. Χαρδούβελη και των υπουργών που έχουν ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε πως σήμερα «θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης», ενώ και από την τρόικα στελέχη τους παραδέχονται ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι ο «πιο βαρύς» από άποψη θεματολογίας. Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο για να διαμορφώσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την πρώτη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος. Αύριο, τη σκυτάλη παίρνουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ την Πέμπτη θα έχει νέα συνάντηση ο κ. Χαρδούβελης και θα ακολουθήσει σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.

Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί είναι ο προϋπολογισμός του 2014 και του 2015. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα ξεπεράσει τον στόχο και θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,7% του ΑΕΠ, ενώ του επόμενου έτους θα ανέλθει κατ’ ελάχιστο στο 2,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να ξεπεράσει το 2,5%. Ωστόσο, ο στόχος του Μνημονίου προβλέπει δημιουργία πλεονάσματος 3%, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψης της διαφοράς που προκύπτει. Η προσπάθεια οικονομικού επιτελείου και τρόικας θα είναι αυτός ο τρόπος (νέα μέτρα ή μείωση στόχου) να συμφωνηθεί έως τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, που κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Δύσκολη είναι η ατζέντα των συζητήσεων με τον κ. Βρούτση. Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται στην έδρα του ILO στη Γενεύη, όπου θα επιδιώξει την επίτευξη ενός «κοινού συμβιβασμού» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, προκειμένου να τον παρουσιάσει στο πρώτο από τα δύο ραντεβού που θα έχει με την τρόικα. Το ILO αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά του για τις αλλαγές που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Δυσκολότερη φαντάζει η διαδικασία για το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (Ν1264/82). Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, αργά σήμερα το βράδυ, να υπάρξει ένα κοινό κείμενο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έχοντας κάνει ο καθένας με τη σειρά του τους απαιτούμενους συμβιβασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των εργοδοτικών οργανώσεων πιστεύει ότι ο Ν.1264 είναι παρωχημένος και χρήζει αλλαγών. Αντίθετα, η ΓΣΕΕ δεν συζητεί αλλαγές. Στο δεύτερο ραντεβού της Παρασκευής, η ατζέντα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό (με το βάρος στις περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αναλογικότητα των εισφορών με τις παροχές) και την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων (με το μέλλον του ΕΚΑΣ να αναζητείται).

Με τον κ. Μητσοτάκη θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι 6.500 απολύσεις που υπολείπονται για φέτος, το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015 και το σύστημα αξιολόγησης. Ο κ. Μανιάτης, τέλος, θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και θα ενημερώσει τόσο για την πορεία του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη όσο και για την πορεία σύστασης της Μικρής ΔΕΗ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή