Πόντιος Πιλάτος για εφόδους εφοριακών ο Αρειος Πάγος

Πόντιος Πιλάτος για εφόδους εφοριακών ο Αρειος Πάγος

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα κ. Νίκος Παντελής θα γνωμοδοτήσει επί της νομιμότητας των εφόδων σε σπίτια και γραφεία οφειλετών προς το Δημόσιο χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Υπέρ της νομιμότητας είχε γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σχετικό ερώτημα στον Αρειο Πάγο.

Επί του θέματος συνεδρίασε χθες η διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία κατά πλειοψηφία (6-5) έκρινε εαυτήν αναρμόδια να αποφανθεί και παρέπεμψε το θέμα στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα αντεισαγγελέα κ. Νίκο Παντελή, του οποίου πάντως η γνωμοδότηση δεν θα είναι δεσμευτική.

Τι λέει το ΝΣΚ

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατόπιν σχετικής ερώτησης του υπουργείου Οικονομικών επιτρέπει τους ελέγχους στις κατοικίες των φορολογουμένων χωρίς να απαιτείται η παρουσία εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστηρίζει στη γνωμοδότησή του ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων, υπογραμμίζοντας ότι αρκεί εισαγγελική εντολή, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/13), χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή