Σε επίπεδα-ρεκόρ η μακροχρόνια ανεργία

Σε επίπεδα-ρεκόρ η μακροχρόνια ανεργία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2013, δεν είναι σταθερή και παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απασχόληση κάθε τρεις μήνες.

Η ανεργία στην Ε.Ε. εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τους μακροχρόνια ανέργους να αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής ανεργίας (13 εκατομμύρια άτομα είναι άνεργα πάνω από ένα χρόνο).

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και είναι ανησυχητικό ότι τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται (η ανεργία στην κατηγορία των νέων στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2008).

Μεταξύ των νέων που έχουν εργασία στις δύο αυτές χώρες, περίπου οι μισοί βρίσκονται σε προσωρινές θέσεις εργασίας και περίπου το ένα τέταρτο εργάζεται με μερική απασχόληση. Στην Ελλάδα, η απασχόληση μειώθηκε την περίοδο από το 2008 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 14%, στην Κύπρο 10,3% και στην Ισπανία 9,8%.

Η έκθεση τονίζει –όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ και της Επιτροπής– ότι μόνο μέσω της επίσημης εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Συγχρόνως, αυτή η διά βίου εκπαίδευση αυξάνει τις πιθανότητες για μια καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα παρακάτω ευρήματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρώτον, παρατηρείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 το κόστος εργασίας να μειώνεται περισσότερο από τις 28 χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα (-5%) και αμέσως μετά στην Κύπρο (-4,3%).

Δεύτερον, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο 2014 κατά 0,2%, έπειτα από μια μείωση 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Και τέλος, οι Ελληνες κατέχουν το πρώτο τρίμηνο του 2014 τη θέση των πιο σκληρά εργαζομένων στην Ε.Ε. με 41,9 ώρες/εβδομάδα στην εργασία, ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες, οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες και οι Γερμανοί με 41,4 ώρες/εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή