Συνεδριάσεις δύο ταχυτήτων στο Χρηματιστήριο

Συνεδριάσεις δύο ταχυτήτων στο Χρηματιστήριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Χρηματιστήριο την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις δύο ταχυτήτων. Από την κατάρρευση της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά μετοχών μέσα σε 3 συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου όπου υπεραπέδωσε (+7,21%), κατόρθωσε να καλύψει τις απώλειες (-13,57%) και μάλιστα να εμφανίσει συνολική άνοδο 14,48% με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.

Αντίθετα την Τετάρτη και την Πέμπτη επικράτησαν ήπιες πτωτικές τάσεις, ενώ την Παρασκευή μέχρι και τις 15.00 επικρατούσαν σταθεροποιητικές τάσεις. Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,09% και διαμορφώθηκε στις 941,93 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 29 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 953,76 μονάδες (+2,36%) και κατώτερη στις 924,49 μονάδες (-0,79%). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,369 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια ύψους 1,52 εκατ. ευρώ.

Ανασταλτικός παράγοντας για το Χ.Α. παραμένει το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, το οποίο αποτελεί αιτία και αφορμή έντονης μεταβλητότητας. Η αβεβαιότητα συντηρείται και από το γεγονός ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά μέτωπα (αξιολόγηση της τρόικας, διευθέτηση του δημοσίου χρέους). Αυτό αναγκάζει τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, αποφεύγοντας την ανάληψη κινδύνου και αρκούμενοι σε κινήσεις με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 5,64% και αναρριχήθηκε στις 995,10 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 158,690 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 9,35 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διακρίθηκε στον FTSE 25 με ισχυρά ημερήσια κέρδη 11,40% και κλείσιμο στα 1,270 ευρώ. Υπεραπέδωσαν και οι τίτλοι της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας με αντίστοιχα κέρδη 6,62% και 6,34%.

O πειρασμός για τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη (+14,18%) του Γενικού Δείκτη που δημιούργησαν οι τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, είχε ως αποτέλεσμα την Τετάρτη να επικρατήσουν οι πωλητές.

Ωστόσο η οριακή πτώση (0,14%) του Γενικού Δείκτη που υποχώρησε στις 993,73 μονάδες, έδειξε ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για τα stress tests των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών αύριο στη 1 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, η τάση της αγοράς θα κριθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τα στελέχη της τρόικας που επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αλλά και από τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο, με ήπιες απώλειες 0,37% για τον Γενικό Δείκτη που υποχώρησε στις 990,04 μονάδες. Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση ρευστότητας, εκτιμώντας ότι τα stress tests θα δώσουν ώθηση στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός που υπάρχει στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον προσεχή Μάρτιο, το θέμα διευθέτησης του χρέους αλλά και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Οι δύο συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης έδωσαν τη δυνατότητα στους traders που παρακολουθούν καθημερινά τις διακυμάνσεις των μετοχών να πετύχουν κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών. Η αξία των συναλλαγών εμφανώς υστέρησε σε σχέση με την Τετάρτη και διαμορφώθηκε στα 87,098 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε στα 10,96 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή