«27 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα το 2021»

«27 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα το 2021»

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 27 εκατομμύρια θα φθάσει ο αριθμός των ξένων τουριστών (περιλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρα) στην Ελλάδα το 2021. Κι αν ο αριθμός σας φαίνεται «υπερβολικός», αρκεί να αναφερθεί ότι φέτος, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, θα «σπάσει» το φράγμα των 22 εκατομμυρίων.

Αυτή είναι η νέα εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το σύνολο των αφίξεων από το εξωτερικό το 2014 (αρχικά υπολογίζονταν στα 21,5 εκατομμύρια), αλλά και ο αναθεωρημένος στόχος για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην επόμενη επταετία, όπως τη δημοσιοποιεί σήμερα ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης, μέσω της «Κ».

«Το 2014 βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό να συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον εσωτερικό τουρισμό 17,1 δισ. ευρώ ως άμεσο αποτέλεσμα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Προσθέτει δε ότι «η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 37,6 και 45,3 δισ. ευρώ, με βάση τη μεθοδολογία του ΙΟΒΕ ή του ΚΕΠΕ». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%». Οδεύοντας δε προς το 2021 προβλέπει ότι τα άμεσα έσοδα του τουρισμού θα κινηθούν πέριξ των 19 δισ. ευρώ.

Για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση την επόμενη εξαετία στη κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων τουριστικών υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες) και υποστήριξης νέων επενδυτικών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2015, διαπιστώνει θετικές ενδείξεις, όπως την πρόθεση αεροπορικών εταιρειών να ενισχύσουν τα προγράμματά τους με επίκεντρο την Αθήνα, την υπόσχεση μεγάλων Τοur Operator να αυξήσουν τον αριθμό των τουριστών που θα διακινήσουν στη χώρα μας και τις πρώτες κρατήσεις από τη βρετανική αγορά που ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στην επιχειρηματική τουριστική κοινότητα για το 2015 είναι το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθεί εν μέσω ακραίας πόλωσης η πολιτική σκηνή με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για μία χώρα. Μία τέτοια εξέλιξη τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπάρχει κίνδυνος να «έχει αντίκτυπο και στον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων και στις τουριστικές κρατήσεις της επόμενης περιόδου».

«Στην παρούσα φάση η ακραία πόλωση της πολιτικής σκηνής των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης επηρεάζει τη ροή και το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας» συμπληρώνει. Δεν αναστέλλει, όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επιχειρηματικά σχέδια που ήδη έχουν ξεκινήσει στον χώρο του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζει τη θετική συμβολή του τουρισμού σε άλλους κλάδους της οικονομίας είτε για τον περιορισμό της πτώσης των εσόδων των επιχειρήσεών τους είτε για την αύξηση του τζίρου τους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, δημιούργησαν 115.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τα έσοδά του στους συγκεκριμένους κωδικούς κατά 19%». Για τις αποδοχές των εργαζομένων σημειώνει ότι «ο μέσος μεικτός μισθός στα ξενοδοχεία της χώρας στο επτάμηνο ήταν 1.000 ευρώ και η μέση απασχόληση 22 ημέρες». Ενώ διαπιστώνει ότι «τα έσοδα του ΙΚΑ από τους άλλους κλάδους της οικονομίας παρουσίασαν πτώση που υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό».

Για την αντιμετώπιση της εποχικότητας σημειώνει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και μετά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στόχος θα είναι με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, την ενεργή εμπλοκή των Περιφερειών και την υποστήριξη Tour Operator να καταστεί δυνατή η λειτουργία των ξενοδοχείων resort σε προορισμούς-στόχους για χρονικό διάστημα έως εννέα μηνών.

Σε αυτό θα βοηθήσει η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο αθλητικός, ο ιατρικός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας. Η επιμήκυνση της σεζόν, καταλήγει, αποτελεί και προϋπόθεση για τη προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών προγραμμάτων στον χώρο του τουρισμού.

Μέχρι και τον Νοέμβριο επεκτείνεται πλέον η τουριστική περίοδος

Δημοφιλής προορισμός και για το φθινόπωρο αποδεικνύεται η Ελλάδα για τους ξένους επισκέπτες φέτος, ενώ, για το 2015, η τουριστική περίοδος φαίνεται ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το συμπέρασμα; Η τουριστική σεζόν, στη χώρα μας, αργά αλλά σταθερά, επεκτείνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους tour operators διεθνώς, την Tui, ήδη η ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας επέκτεινε κατά μία εβδομάδα τη σεζόν σε περιοχές όπως η Κρήτη, με αποτέλεσμα αρκετά ξενοδοχεία να κλείνουν φέτος περί τα μέσα Νοεμβρίου. Εξάλλου, έρευνα που πραγματοποίησε η Τui δείχνει ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη δημοτικότητα για διακοπές αυτή την εποχή.

Θετικές, όμως, είναι οι εκτιμήσεις του ίδιου tour operator και για το 2015, καθώς ο επικεφαλής του κορυφαίου οργανισμού, παγκοσμίως, Πίτερ Λονγκ, ανέφερε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μετακινήσει, επιπλέον, 200.000 τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 2,2 εκατ. και θα ανοίξει νωρίτερα τη σεζόν για τη χώρα. Το γεγονός είναι από μόνο του ενδεικτικό τού τι επίκειται.

Επιπλέον, ο Der Touristik, δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, ανακοίνωσε επίσης ότι στους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, που είναι ταυτόχρονα και ελκυστικά οικονομικοί, πάντα για το φθινόπωρο, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, από κοινού με την Τουρκία και τη Μαγιόρκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Der Touristik επέλεξε τη χώρα μας για να κάνει την παρουσίαση του παγκόσμιου καλοκαιρινού προγράμματός του για το 2015. Η παρουσίαση θα γίνει από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στην Κρήτη, με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του οργανισμού και περίπου 70 Γερμανών εξειδικευμένων δημοσιογράφων. Ωφελημένη, όμως, βγαίνει η Ελλάδα και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι προορισμοί.

Για παράδειγμα, γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι κάθετη πτώση εμφανίζουν οι κρατήσεις των Γάλλων για φθινοπωρινές διακοπές στην Τυνησία, στο Μαρόκο, αλλά και στην Τουρκία. Την τάση αυτή αποδίδουν κυρίως στην πρόσφατη δολοφονία Γάλλου στην Αλγερία από φανατικούς ισλαμιστές του ISIS. Επίσης, προσθέτουν ότι πέραν του ισλαμικού εξτρεμισμού οι φόβοι των Γάλλων ταξιδιωτών συνδέονται και με την πιθανή εξάπλωση του ιού Εμπολα, που παίρνει, πλέον, διαστάσεις. Στον αντίποδα διαπιστώνουν ότι έχει ανέβει η δημοτικότητα άλλων προορισμών, όπως της Ελλάδας (και πάλι), της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Προβλήματα, τέλος, αντιμετωπίζει και η Τουρκία, εδώ και αρκετό καιρό, με ακυρώσεις κρατήσεων γι’ αυτήν την περίοδο λόγω της πολεμικής διένεξης στα ανατολικά της χώρας. Το ίδιο πάγωμα κρατήσεων παρατηρείται και για το 2015, λόγω και πάλι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στα σύνορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή