Λιγότεροι τουρίστες λόγω αύξησης ΦΠΑ σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ

Λιγότεροι τουρίστες λόγω αύξησης ΦΠΑ σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του τουρισμού έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% που είναι σήμερα στο 13%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 283 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ έως και 3,8 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Αν. Ανδρεάδης, έκανε λόγο για οικονομική αυτοκτονία, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες αναφορικά με την πρόθεση αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή στο 13%. Επισήμανε, δε, πως αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα. Παράλληλα, θα προκαλέσει κατά τον ΣΕΤΕ καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είπε ότι θα είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια το 2015 και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες θα έχουμε το 2016.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εάν προχωρήσει ο διπλασιασμός του ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους tour operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας. Σημείωσε, δε, πως η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10%.

Οι συνέπειες του μέτρου δεν σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γ. Ρέτσος, και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων. Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτιο (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ, μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το σχόλιο του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθά. Οπως δήλωσε, η αύξηση αυτή στον κλάδο του τουρισμού θα πλήξει ευθέως τις τουριστικές περιοχές και όλους τους συναφείς κλάδους, σε μια εποχή που ήδη τα περισσότερα τουριστικά πακέτα έχουν συμφωνηθεί για το επόμενο αν όχι και για τα επόμενα καλοκαίρια.

Επίσης, εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή θα πλήξει ευθέως και την απασχόληση και θα ωθήσει στην ανεργία ακόμα περισσότερο κόσμο και ότι οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση λειτουργεί μόνο εις βάρος των ανταγωνιστών και των πολυεθνικών ομίλων που επιθυμούν να αλώσουν την εσωτερική τουριστική αγορά και να αλλοιώσουν την ιδιαίτερη τουριστική εικόνα που είναι και πλεονέκτημα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. «Ας διδαχθεί επιτέλους η τρόικα και η κυβέρνηση κάτι από τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχαν αντίστοιχες ρυθμίσεις στον κλάδο εστίασης και στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Πάντως, σε αντίθετο κλίμα ήταν η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Β. Κορκίδη. «Η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων “all inclusive” αποκαθιστά, τρόπον τινά, την αδικία που είχε συντελεστεί το 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν τα εν λόγω καταλύματα έτυχαν ειδικής προνομιακής μεταχείρισης μέσω της υπαγωγής των προσφερόμενων υπηρεσιών τους στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ (6,5%)».

Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού που διαμορφώθηκαν μετά την επιλεκτική μείωση ΦΠΑ σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, έθεσαν σε κίνδυνο την ομοιόμορφη τουριστική ανάπτυξη, συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή