Η πολιτική αβεβαιότητα ανησυχεί τους επενδυτές

Η πολιτική αβεβαιότητα ανησυχεί τους επενδυτές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό υψηλό από την ημέρα έκδοσής τους βρέθηκε χθες η απόδοση των 3ετών ομολόγων, με τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες να εντείνονται περαιτέρω. Κάτι που αποτυπώθηκε στις αναλύσεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, αλλά και σε δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Χθες, η απόδοση του τριετούς ομολόγου έφθασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και στο 9,7%, καταγράφοντας αύξηση 18,3%, ενώ από την αρχή της εβδομάδας η αύξηση φθάνει στο 51%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών και 5ετών ομολόγων που διαμορφώθηκαν στο 8,6% και στις δύο περιπτώσεις, αλλά η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σημειώθηκε στα τριετή ομόλογα.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί και πάλι θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως η Ελλάδα είναι το φάντασμα των Χριστουγέννων για την Ευρωζώνη και σημείωνε πως η τελευταία ελληνική αναστάτωση προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο μήνες. Κανονικά αυτό δεν θα πείραζε, κατά τη WSJ, αλλά «οι κατά του προγράμματος διάσωσης πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους Financial Times (F.T.), οι επενδυτές φοβούνται ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα φέρουν στην εξουσία «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Κάτι που «θα αναζωπυρώσει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας εντός της νομισματικής ένωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, κινήσεις που θα φέρουν την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της».

Από την πλευρά του, ο Economist σημειώνει πως «το τι θέλει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές, αλλά το ρίσκο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί τις αναταράξεις».

Η HSBC σε ανάλυσή της εκτιμά πως με το νέο χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων, στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται στην πίσω θέση και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες πώς σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με την τρόικα, όταν η τεχνική παράταση λήξει, τον Μάρτιο του 2015». Η Nomura συνεχίζει να δίνει 60-70% πιθανότητες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ η BNP Paribas υποστηρίζει ότι ένα «κλειδί» με το οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, είναι να υποσχεθεί ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο στην περίπτωση εκλογής του ΠτΔ.

Η Renaissance Capital υποστηρίζει σε δική της ανάλυση ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής ΠτΔ και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Από την πλευρά της, η JP Morgan εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές στροφές στην ελληνική πολιτική υπόθεση, αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αποφευχθούν τα πιο «κακά σενάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή