Για τον ΕΝΦΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος θα γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο

Για τον ΕΝΦΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος θα γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ζητάει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σχετικά με το θέμα του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και το κατά πόσο είναι υπόχρεη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να πληρώνει. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ερωτά το ΝΣΚ αν υπερισχύει του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ το Καταστατικό της ΤτΕ που έχει ισχύ νόμου και προβλέπει ότι «απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους».

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ καλείται να πληρώσει για το 2014 ΕΝΦΙΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ και αν το πράξει θα πρέπει να τα αφαιρέσει από το μέρισμα των μετοχών της.

Καταστατικό

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤτΕ ενημερώνει ότι βάσει του Καταστατικού της απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι απαλλάσσονται τα ακίνητα που ανήκουν στην ΤτΕ από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λπ., κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το Δημόσιο.

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην Ε.Ε. απαλλάσσονται από φόρους και αυτό, διότι προβλέπεται η πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της ΤτΕ ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της.

Δηλαδή, η ΤτΕ αντί να καταβάλλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο.

Στην επιστολή του διοικητή της ΤτΕ προς τον υπουργό Οικονομικών αναφέρεται ότι «η απαλλαγή της ΤτΕ από τον ΕΝΦΙΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, γιατί, ούτως ή άλλως, το Δημόσιο θα εισπράξει το ισόποσο του καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ, ενόψει της διάταξης του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας, που περιορίζει τους μετόχους σε μέρισμα 12% και αποδίδει στο Δημόσιο το υπόλοιπο 88%». Βάσει δε αυτής της διάταξης του

Καταστατικού της ΤτΕ, το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή