ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγνοια της Ένωσης Τραπεζών για αποκλεισμό των άνω των 67 από τις πιστωτικές κάρτες

agnoia-tis-enosis-trapezon-gia-apokleismo-ton-ano-ton-67-apo-tis-pistotikes-kartes-2059352

«Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν ακολουθείται από τις τράπεζες κάποια πρακτική που να αποκλείει όλους τους πολίτες άνω των 67 ετών από τη χορήγηση και ανανέωση πιστωτικών καρτών», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, καταγγέλλοντας ότι οι τράπεζες δεν ανανεώνουν, αλλά ούτε και εκδίδουν πιστωτικές κάρτες σε άτομα άνω των 67 ετών.

Ο κ. Γκόρτσος, αν και επισημαίνει ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών – μελών της, ούτε στις σχέσεις των τραπεζών – μελών της με την πελατεία τους, δηλώνει ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Ένωσης τέτοια πρακτική.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να παροράται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα χορηγούν τραπεζικά προϊόντα βάσει τραπεζικών κριτηρίων. Επομένως, μεταξύ άλλων, εκτιμούν τον πιστωτικό κίνδυνο, ήτοι τον κίνδυνο που αφορά στην ενδεχόμενη αδυναμία του συγκεκριμένου πελάτη να ανταποκριθεί στις αναληφθείσες υποχρεώσεις του και εν συνεχεία εξετάζουν εάν θα προβούν στη χορήγηση της πίστωσης ή όχι».

Ο κ. Γκόρτσος επισημαίνει, εξάλλου, ότι υπάρχει ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, ο οποίος εξετάζει ανέξοδα, δίκαια, αμερόληπτα και με διαφανείς διαδικασίες, διαφορές και παράπονα που ανακύπτουν από την παροχή τραπεζικών και επενδυτικών υπηρεσιών, με σκοπό τη φιλική διευθέτησή τους.

Ωστόσο, ο βουλευτής που κατέθεσε την ερώτηση, έχει επισημάνει ότι «οι συνταξιούχοι που είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται και υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν τις ανάγκες και την καθημερινότητά τους στα νέα οικονομικά δεδομένα, είδαν ως λύση τη διευκόλυνση μέσω τραπεζικού συστήματος.

Προκαλεί, όμως, εντύπωση ότι η απόρριψη των συνταξιούχων άνω των 67 ετών από την έκδοση πιστωτικών καρτών, δεν εξετάζεται καν κατά περίπτωση, καθώς δεν εξετάζεται το ιστορικό που έχει ο πολίτης, εάν δηλαδή χρησιμοποιούσε στο παρελθόν κάρτες, εάν υπήρξε συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις του, εάν έχει το απαιτούμενο εισόδημα που να του επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις μηνιαίες δόσεις της χρήσης της κάρτας του».