Ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις και εισπράξεις από τον τουρισμό

Ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις και εισπράξεις από τον τουρισμό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ισχυρή γαλλική και βρετανική «ώθηση» ο ελληνικός τουρισμός θα πετύχει φέτος ρεκόρ όλων των εποχών σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων ξένων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών θα φθάσει πέριξ των 23 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κινηθούν προς τα 13,5 δισ. ευρώ. Ηδη, για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις ξένων επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας τα 20,8 εκατ. σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,6% ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι για το δεκάμηνο μειώθηκε κατά 9% φθάνοντας σε 604 ευρώ. Ενα μέρος της πτώσης της μέσης δαπάνης οφείλεται στο γεγονός ότι μερίδιο της αύξησης της εισερχόμενης κίνησης προέρχεται από τουρίστες κυρίως γειτονικών χωρών, οι οποίοι έμειναν πολύ λίγες ημέρες για διακοπές στη χώρα μας.

Ανά βασική αγορά για το δεκάμηνο οι δαπάνες των Γάλλων τουριστών αυξήθηκαν κατά 27,7% ξεπερνώντας το 1,14 δισ. ευρώ, των Βρετανών κατά 18,4% αγγίζοντας το 1,57 δισ. ευρώ και των Αμερικανών κατά 11% υπερβαίνοντας τα 604 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι δαπάνες των Ρώσων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 13,2% φθάνοντας σε 1,15 δισ. ευρώ και των Γερμανών κατά 3,1% ξεπερνώντας το 1,8 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης για το δεκάμηνο οι αφίξεις των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 29,2% (561,5 χιλ.), των Γάλλων κατά 27,4% (1,44 εκατ.) των Βρετανών κατά 12,9% (2,03 εκατ.) και των Γερμανών κατά 8,8% (2,39 εκατ.). Αντίθετα, οι αφίξεις των Ρώσων μειώθηκαν κατά 8,1% (1,23 εκατ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Οκτώβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ξεπερνώντας τα 993 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες των Γάλλων αυξήθηκαν κατά 40,5% και των Γερμανών κατά 9,7%, ενώ οι δαπάνες των Ρώσων μειώθηκαν κατά 47,3%, των Αμερικανών κατά 26,8% και των Βρετανών κατά 0,6%. Οι συνολικές αφίξεις ξένων επισκεπτών για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 18,9% φθάνοντας σε 1,84 εκατ. Οι αφίξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 33,9%, από τις ΗΠΑ κατά 27,8%, από τη Γερμανία κατά 18,7% και από τη Βρετανία κατά 1%, ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 45,6%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν του 2015 από τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων ήταν ιδιαίτερα θετικές, ενώ και οι πρώτες κρατήσεις από τις βασικές μας αγορές για του χρόνου ξεκίνησαν ανοδικά. Ομως, μετά τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καταγράφεται επιβράδυνση στον ρυθμό των κρατήσεων που εισέρχονται στα συστήματα των ξενοδοχείων. Το αποτύπωμα των επιπτώσεων της πολιτικής αβεβαιότητας πέραν των ξενοδοχειακών κρατήσεων είναι εμφανές, πλέον, και σε άλλους κλάδους της τουριστικής οικονομίας όπως το γιότινγκ, τα συνέδρια κ.ά. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει στην ελληνική τουριστική κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά. Η υποτίμηση του ρουβλίου έχει καταστήσει ακριβά τα τουριστικά πακέτα στο εξωτερικό για τους Ρώσους, γεγονός που επηρεάζει τις κρατήσεις τους στους περισσότερους προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή