Οδηγία από το ΥΠΑΝ για τις «εναλλακτικές» υπηρεσίες ταξί

Οδηγία από το ΥΠΑΝ για τις «εναλλακτικές» υπηρεσίες ταξί

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση υπέρ των ιδιοκτητών ταξί στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αυτούς και στις εταιρείες, ελληνικές και ξένες, που παρέχουν υπηρεσίες ταξί χρησιμοποιώντας εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο, αποφάσισε να πάρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος. Χθες σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε οδηγία για την προστασία των καταναλωτών – επιβατών ταξί. Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται ότι ο υφυπουργός οδηγήθηκε στην έκδοση της σχετικής οδηγίας με αφορμή καταγγελίες για παράνομη μεσολάβηση στη μίσθωση ταξί από διαδικτυακές επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται «αμφιβόλου νομιμότητας, χωρίς φυσική και φορολογική παρουσία στην Ελλάδα».

Στην οδηγία το υπουργείο εφιστά την προσοχή στο επιβατικό κοινό σχετικά με τις «εναλλακτικές» υπηρεσίες ταξί μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων που προβάλλονται στον Τύπο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον νόμο, υπηρεσίες ταξί – μεταφοράς επιβατών παρέχουν μόνο οι οδηγοί που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, είναι κάτοχοι των ειδικών αδειών και διαθέτουν/οδηγούν κατάλληλα οχήματα ταξί, με πιστοποιημένα ταξίμετρα, παρέχοντας στους καταναλωτές εχέγγυα για την ασφάλειά τους και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επίσης, στην οδηγία τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται άλλος τρόπος υπολογισμού του κομίστρου εντός πόλεως, πλην της χρήσης νομίμως πιστοποιημένου ταξιμέτρου και του νομίμως καθορισμένου κομίστρου. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε αυξομείωση στο τιμολόγιο του ταξί, εκτός από το επικόμιστρο που ορίζει ο νόμος. Συνεπώς καμία προσφορά για μειωμένο ή αυξημένο κόμιστρο δεν είναι νόμιμη, αφού δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από όπου κι αν προέρχεται, είτε από φυσικό πρόσωπο, είτε από ραδιοταξί, είτε από υπηρεσίες κλήσης ταξί μέσω τηλεφώνου ή Ιντερνετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT